Președintele Venezuelei a mutat Crăciunul la 1 octombrie

Distribuie pe:

Crăciunul va începe luna viitoare în Venezuela, a decretat liderul autoritar Nicolas Maduro, chiar dacă mii de venezueleni se pare că vor petrece sărbătorile în spatele gratiilor, pe fondul represiunii guvernului său asupra tulburărilor politice, transmite CNN.

“Septembrie miroase a Crăciun!” a afirmat Maduro în emisiunea sa săptămânală de televiziune, spre bucuria aparentă a publicului său.

“În acest an și pentru a vă onora pe toți, pentru a vă mulțumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie și securitate!”, a spus el.

Maduro stabilește când vine Crăciunul

Nu este prima dată când Maduro prelungește perioada națională oficială de sărbătorire a Crăciunului, care în Venezuela vine adesea cu bonusuri suplimentare pentru angajații publici și cadouri fastuoase în cadrul ajutoarelor guvernamentale.

Anul trecut, Maduro a ordonat ca Sărbătorile să înceapă la 1 noiembrie, exprimându-și ulterior regretul că nu l-a început mai devreme. În 2021, când țara se confrunta cu pandemia Covid-19 și cu blocajele ulterioare, Maduro a decretat că Crăciunul va începe pe 4 octombrie, ca tactică de stimulare a economiei.

Conferința episcopală venezueleană a protestat marți față de accelerarea unilaterală a Crăciunului, avertizând că sărbătoarea “nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice”.

Decretul care maschează represiunea

Decretul lui Maduro vine în contextul în care Venezuela se confruntă cu consecințele alegerilor prezidențiale din iulie, în urma cărora Maduro a obținut un al treilea mandat în ciuda scepticismului global și a protestelor mișcării de opoziție din țară.

Cu doar câteva ore înainte de anunțul lui Maduro, autoritățile venezuelene au publicat un mandat de arestare pentru principalul său rival, liderul opoziției Edmundo Gonzalez, acuzându-l de “infracțiuni asociate terorismului”. Gonzalez nu a răspuns la trei citații referitoare la o anchetă privind un site web al opoziției care a postat rezultatele votului contestat, a declarat Parchetul din Venezuela.

Maduro se află sub presiune în țară și în străinătate de când și-a revendicat victoria. Coaliția de opoziție care îl susține pe Gonzalez insistă că votul prezidențial a fost furat, publicând online fișele de numărare a voturilor, care, potrivit experților, indică faptul că Maduro a pierdut de fapt președinția cu o marjă semnificativă.

SUA au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro

Protestele legate de vot de pe străzile Venezuelei au fost reprimate cu înverșunare. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar multe altele părăsesc acum țara. Unii se ascund în casele lor, spunând CNN că le este frică să pună piciorul afară din cauza intimidării de către susținătorii guvernului.

Maduro s-a aflat în fruntea represiunii, ordonând deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui protestatarii reținuți și cerând în mod deschis ca toți cei din stradă să fie închiși.

El a aprobat, de asemenea, ceea ce se numește în mod neoficial “Operațiunea Knock-Knock” - un joc de cuvinte după numele unui cântec popular venezuelean de Crăciun, pentru a evoca sunetul serviciilor guvernamentale de securitate care bat la ușile criticilor. “Knock Knock! Nu fi un plângăcios… Vei merge la Tocorón (o închisoare)” a strigat Maduro la un miting luna trecută.

(Foto: Facebook / Nicolas Maduro)

Lasă un comentariu