Și în județul Mureș, Ziua Pompierilor din România

Distribuie pe:

În perioada 5-13 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș organizează și în județul nostru o serie de evenimente pentru a celebra Ziua Pompierilor din România și a marca aniversarea a 30 de ani de la înființarea subunității de pompieri din orașul Sărmașu.

În cadrul acestora, astăzi, 5 septembrie, de la ora 10, este programată “Cupa 13 Septembrie” - competiție între instituții organizată în Complexul Weekend. Evenimentul include diverse discipline sportive menite să întărească buna relaționare dintre instituții. Ediția din 2024 va cuprinde minifotbal, șah și tenis cu piciorul.

Sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 11, în parcarea centrului comercial Shopping City Târgu Mureș, se desfășoară Competiția “Pompierul Mureșean” - parcurgerea unui circuit motric, compus din elemente de bază, întâlnite pe timpul intervențiilor în situații de urgență, precum: pătrundere prin forță, transport de accesorii și evacuarea unei victime, probele fiind executate cu întregul echipament de protecție. Este o ocazie unică pentru spectatori, de a asista îndeaproape și de a înțelege nivelul de pregătire fizică pe care trebuie să îl aibă un pompier militar pentru îndeplinirea misiunilor. În cadrul competiției vor participa câte doi pompieri din cele șase subunități ale inspectoratului, câștigători ai etapelor premergătoare.

Duminică, 8 septembrie, ora 11, la platoul Cornești, Crosul “Prietenii Pompierilor” este dedicat tuturor, indiferent de vârstă. Prin intermediul acestuia s-a dorit promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

,,Indiferent că ești părinte și vrei să-ți aduci copilul sau ești adolescent și vrei să participi cu prietenii, poți să o faci fără probleme, deoarece avem în grijă organizarea competiției pe următoarele categorii de participanți: Copii până la 7 ani mixt (fete și băieți); 8-10 ani mixt; 11-12 ani mixt; 13-14 ani mixt; 15-17 ani mixt; Peste 18 ani masculin; Peste 18 ani feminin. Înscrierile se fac la fața locului, în ziua și zona competiției (intrarea pe aleea spre Grădina Zoologică), în intervalul orar 9.30-10.30. Participarea este gratuită, iar cei mai buni timpi vor fi premiați la finalul competiției”, a precizat colonel BUHĂIANU Cristian-Mihai, prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Horea” al județului Mureș.

Joi, 12 septembrie, ora 10, se desfășoară “Cupa 13 Septembrie” între subunități - competiție destinată exclusiv pompierilor militari din județul Mureș, care se vor întrece pentru râvnitul trofeu transmisibil - “Cupa 13 Septembrie”, deținută de Secția de Pompieri Sărmașu, câștigătoarea ediției 2023.

30 de ani de la înființarea subunității de pompieri din orașul Sărmașu

În 13 septembrie, marcată ca Ziua Pompierilor militari din România, are o însemnătate istorică deosebită pentru pompierii români, pentru a-i celebra și a-i aprecia pentru tot profesionalismul, de dedicarea sacrificiul și pasiunea cu care rămân mereu la datorie, doar pentru siguranța semenilor, a cetățenilor, pentru siguranța VIEȚII.

Anul acesta, la împlinirea celor 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și aniversarea a 30 de ani de la înființarea subunității de pompieri din orașul Sărmașu, în centrul orașului Sărmașu, se vor organiza, începând cu ora 9, activități educative, informare preventivă pentru toate vârstele și prezentarea tehnicii de intervenție, precum și a aparaturii specifice din dotarea acesteia; iar de la 9.30 - Oficierea slujbei religioase de pomenire în cadrul Bisericii Militare “Sf. Iosif cel Nou de la Partoș”; de la ora 10.45 - Simularea gestionării unei situații de urgență generate de producerea unui accident rutier urmat de incendiu, în care au fost implicate victime încarcerate; ora 11.15 - Exercițiul demonstrativ al lotului reprezentativ ISU Mureș constă în parcurgerea unor segmente din cadrul probelor Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, prilej pentru a demonstra abilitățile și deprinderile pe care și le-au format de-a lungul anilor; ora 12 - Ceremonia militară de celebrare a Zilei Pompierilor militari din România și a 176 de ani de la Bătălia de la Dealul Spirii, urmată de defilarea personalului inspectoratului și a subunităților de intervenție, alături de tehnica de intervenție și 30 de ani de la înființarea subunității de pompieri din orașul Sărmașu. De asemenea, vor fi înmânate Diplome și vor avea loc avansări în grad, așa cum se întâmplă de fiecare dată de Ziua Pompierilor Militari din România. La manifestare au fost invitați comandanții subunității de pompieri din orașul Sărmașu, precum și preoții care au slujit la Biserica Militară ,,Sf. Iosif cel Nou de la Partoș”, începând din anul 1994.

Vineri, 13 septembrie, în intervalul orar 9-16, se organizează Ziua Porților Deschise în toate subunitățile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, cei interesați având astfel ocazia de a vizita sediile acestora, de a se familiariza cu echipamentele și accesoriile de pompieri, au precizat inițiatorii. (B.L.)

Lasă un comentariu