Siguranța în școli, măsurile de prevenție a violenței și a consumului de substanțe interzise rămân priorități în noul an școlar

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat, ieri, că siguranța în școli și măsurile de prevenție pentru reducerea cazurilor de violență, precum și cele care vizează prevenția consumului de substanțe interzise rămân priorități în anul școlar care începe luni.

“Suntem în ultimele zile de pregătiri înainte de începerea anului școlar 2024-2025. Acțiunile din ultima vreme de la nivelul Ministerului Educației au avut ca scop de a monitoriza pregătirile pentru începutul de an școlar și de a ne asigura că acolo unde este nevoie vom identifica împreună cele mai bune soluții pentru ca școala să înceapă în condiții adecvate pentru copii și pentru întreg personalul școlilor. Facem tot ce putem să ne asigurăm că părinții își trimit copiii într-un loc sigur și adecvat. Am avut în ultima perioadă o întâlnire online cu inspectorii școlari generali pentru a vedea stadiul de la nivelul fiecărui județ și pentru a transmite cele mai importante noutăți legislative. Vom discuta vizavi de ultimele actualizări la consfătuirea din această săptămână cu inspectorii școlari generali”, a precizat Deca, după ședința de guvern.

Ea a arătat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții ministerelor și instituțiilor implicate pentru asigurarea siguranței în școli.

“Siguranța în școli și măsurile de prevenție pentru reducerea cazurilor de violență, precum și cele care vizează prevenția consumului de substanțe interzise rămân priorități. Anul trecut am prioritizat prevenția în școli, o să continuăm demersurile în acest sens. Astfel, Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere implicate, a realizat Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, care a fost aprobat deja în ședință de guvern. Documentul stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței. De asemenea, acest plan include și responsabilități și termene clare pentru fiecare dintre cei implicați”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În școli, potrivit acesteia, vor fi derulate campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos.

“De asemenea, săptămâna «Școala altfel» va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră. În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități de prevenție a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a mai spus Deca.

Referitor la înființarea sălilor în care să fie trimiși elevii care deranjează orele, ea a arătat că nu este o obligație, ci o opțiune a școlilor.

“Această prevedere din Regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar este o opțiune pe care școala o are, nu este o obligație. Regulamentul este în vigoare, fiecare școală își elaborează propriul regulament în funcție de regulamentul general. Și școlile care au spațiile disponibile și care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligație, este o opțiune a școlii”, a explicat Deca.

Lasă un comentariu