Trăsăturile de caracter pot fi îmbunătățite!

Distribuie pe:

Valorile personale, idealurile, visele, și chiar speranțele pe care le avem sunt incluse în caracterul fiecăruia. Componentă importantă a personalității, caracterul se formează în relație cu normele și valorile socio-culturale și se manifestă printr-un ansamblu de atitudini psihosociale față de sine, față de lume, față de oameni, viață, viitor și față de întregul Univers.

Întrucât caracterul este o adevărată busolă a moralității omului, cu trăsături pozitive și negative, psihanalistul britanic John Bowlby, citat de smartliving.ro, a studiat posibilitatea transformării lui, adică descoperirea trăsăturilor indezirabile și modul de îndreptare sau chiar de eliminare a lor.

Trăsături și atitudini

Caracterul se bazează pe trăsături (aspecte observabile ale vieții individuale, care se manifestă în comportamente și reacții specifice) și atitudini (o combinație între evaluări, sentimente și tendințe comportamentale față de obiecte, persoane, evenimente sau idei, formate pe baza experiențelor personale, a educației, a influențelor culturale și sociale și a informațiilor acumulate de-a lungul vieții).

Trăsăturile sunt caracteristici distincte și consistente ale unei persoane, pozitive sau negative, și se manifestă în viața de zi cu zi. Printre cele pozitive, se numără onestitatea (tendința de a spune adevărul și de a fi sincer în toate situațiile), punctualitatea (tendința de a respecta timpul și de a ajunge la întâlniri sau termene-limită) și generozitatea (dispoziția de a oferi din timpul, resursele și energia proprii pentru a-i ajuta pe alții).

De asemenea, atitudinile pot fi pozitive, negative sau neutre și pot varia în intensitate. De exemplu, dacă ai o atitudine pozitivă față de munca ta, vezi provocările ca oportunități de creștere și ești întotdeauna dispus să înveți lucruri noi, te ajută să te menții motivat și să îți atingi obiectivele profesionale.

Un caracter dificil

Caracterul dificil apare doar atunci când este foarte multă frustrare acumulată, în plan intim, relațional, profesional, și cu privire la sine, iar studiile au arătat că acesta este caracterizat prin trăsături de personalitate negative, ca rigiditate (lipsa de flexibilitate în gândire și comportament, rezistență la schimbare), critică excesivă (tendința de a găsi constant defecte la ceilalți), lipsa de empatie (incapacitatea de a înțelege și de a răspunde la sentimentele și nevoile celorlalți), atitudinea de superioritate și de desconsiderare a celorlalți și un comportament pasiv-agresiv (evitarea conflictelor directe prin comportamente subtile și manipulatoare).

Însă, pentru observarea acestor trăsături mai puțin dezirabile avem nevoie de mult curaj și sinceritate cu noi înșine. Cel mai eficient instrument în acest sens ar fi un jurnal personal, fizic sau electronic, în care să îți notezi comportamentele zilnice și reacțiile emoționale proprii, reacțiile și atitudinile celor din jurul tău cu privire la comportamentul tău, acest lucru ajutând la identificarea a ceea ce nu poți observa ușor, cu mintea rațională, conștientă.

Cum îl schimbăm

Pentru a schimba aceste trăsături negative de caracter, este nevoie de multă acceptare de sine, răbdare, perseverență, dar mai ales, de mult optimism. Mai întâi, stabilește clar unde vrei să ajungi, cum îți dorești să fii, iar apoi în fiecare zi să te vizualizezi cu noua achiziție comportamentală dorită.

Caracterul se formează de-a lungul întregii vieții și poate fi transformat printr-un proces conștient și deliberat. Transformarea caracterului presupune pasul către conștientizarea trăsăturilor actuale și a impactului lor asupra vieții proprii și a relațiilor cu ceilalți, stabilirea obiectivelor, respectiv identificarea trăsăturilor de caracter care se doresc a fi schimbate și definirea clară a trăsăturilor opuse acestora.

Transformarea caracterului necesită timp și efort susținut, oamenii de știință constatând că pentru a se forma un nou comportament sunt necesare, în medie, 66 de zile...

Important este ca în fiecare zi să se lucreze cu sine pentru șlefuirea comportamentului, dar și să fii deschis la critici constructive pentru a le folosi tocmai în îmbunătățirea continuă a caracterului.

Relațiile cu ceilalți

Efortul de a ne construi un caracter bazat pe trăsăturile pozitive, cum ar fi empatia, onestitatea și responsabilitatea, ne va fi răsplătit prin stabilirea cu ceilalți oameni a unor relații sănătoase și durabile. Conform teoriei atașamentului, relațiile de încredere și securitate se formează pe baza trăsăturilor de caracter pozitive.

De asemenea, caracterul influențează modul în care comunicăm cu ceilalți, chiar și modul în care găsim soluții într-un context social conflictual, iar deschiderea și sinceritatea îmbunătățesc eficiența și claritatea comunicării.

În concluzie, psihanalistul John Bowlby ne sfătuiește să depunem efort constant pentru a ne dezvolta trăsăturile și atitudinile de caracter pozitive, astfel încât să avem relații armonioase nu numai cu ceilalți, dar și cu noi înșine. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu