18.974.516 cetățeni cu drept de vot sunt înscriși în Registrul electoral la sfârșitul lunii august, potrivit Autorității Electorale Permanente

Distribuie pe:

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, că 18.974.516 cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral la data de 31 august, fiind cu 3.931 mai puțini față de luna trecută, când figurau în acest registru 18.978.447 de alegători români, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de AEP, diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral.

În luna august, la nivelul primăriilor au fost radiate din Registrul electoral 23.347 de persoane, ca urmare a decesului, precum și 125 de persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau care au fost puși sub interdicție.

Totodată, 69 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeași perioadă este de 19.472, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP), mai precizează AEP.

AEP mai menționează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.014.735 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.781 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare.

(Foto: © Andrey Burmakin | Dreamstime.com)

Lasă un comentariu