ZILELE COMUNEI DEDA

Distribuie pe:

Acest măreț eveniment pentru locuitorii comunei Deda, ajuns la a X-a ediție, a avut loc în zilele de sâmbătă, 31 august, și duminică, 1 septembrie 2024, fiind organizat de Primăria și Consiliul local Deda. Piața duminicală, amplasată pe malul drept al Mureșului, a adunat lume multă, dornică a participa la această sărbătoare de suflet a dedenilor. Au fost prezenți locuitori din toate cele patru sate ale comunei Deda (Deda, Bistra Mureșului, Filea și Pietriș), precum și mult popor din celelalte localități ale zonei Mureșului Superior. Invitați de onoare, care au cinstit cu prezența lor sărbătoarea dedenilor au fost deputatul PSD și președinte al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, doamna Dumitrița Gliga; inspectorul școlar general al județului Mureș, doamna Paula Dărăban, fiică a comunei Deda; directorul executiv al AJOFM Mureș, domnul Gheorghe Ștef - fiu al comunei Deda; doamna Lucia Cătană - avocat; domnul Marius Cătană, proiectant/consultant, cel care nu a fost și nu este străin de toate proiectele implementate în comuna Deda; Farcaș Gabriel Călin - preot în parohia Deda; Sergiu Andone - preot în parohia Bistra Mureșului; Brici Ioan - preot în Parohia Filea; Bota Ioan Gabriel - preot în parohia Pietriș, precum și unii membri ai actualului și viitorului Consiliu Local Deda. După un moment de rugăciune săvârșit de către preoții prezenți, doamna primar Lucreția Cadar a mulțumit invitaților de onoare, dar și tuturor celor prezenți pentru participare și susținere, iar apoi s-a referit la unele realizări din perioada de mandat care se încheie acum și a prezentat viitoarele proiecte care vor fi implementate în mandatul 2024-2028. Invitații, prin cuvântul lor, au adus cuvinte de felicitare doamnei primar pentru succesul în alegeri, pentru multele reușite în mandatul încheiat și spor în realizarea proiectelor viitoare.

A urmat un program artistic de calitate susținut de tineri interpreți de muzică populară și ușoară, unii dintre ei fiind consacrați, cunoscuți și iubiți de public, iar alții aflați pe drumul afirmării. Astfel, sâmbătă, 31 august 2024, începând cu ora 18.30, au urcat pe scenă și au încântat publicul prin evoluțiile lor Alesia Friciu, Serena Francu, Alexandra Menyhart, Zsanett, Paula Sand, CRBL, Contrast Live Band, DJ Raul Ulișan.

Duminică, 1 septembrie 2024, programul spectacolului a fost mai bogat și variat. Totul a început la ora 14.30. După cuvântul de deschidere al doamnei primar și al invitaților de onoare, a urmat binecuvântarea evenimentului de către preoții din comună, iar apoi premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie (Cazan Ilie și Rafila - Deda, 9 A; Bândilă Cristian și Ioana - Filea, 168 A; Horga Ioan și Maria - Pietriș, 83; Pop Ștefan și Maria - Deda, 350; Pop Ștefan și Elena - Deda, 173; Marcu Valer și Maria - Deda, 442; Pop Aron și Maria - Bistra Mureșului, 241; Demian Ioan-Viorel și Versavia-Voichița, Bistra Mureșului, 167).

A urmat apoi premierea sportivilor din comuna Deda, aparținători RING BOX DEDA, jucători de box (Tinca Andrei, Tinca Eduard, Pașcanu David, Pașcan Ștefan, Baciu Robert, Ciontea Denis, Ghidiu Antonio, Bândilă Horea, Mircea Anghel Leon, Ardelean Eduard, Roșca Marțian și Roșca Răzvan) și ACS Deda, jucătoare handbal (Iacob Antonia, Strugar Anastasia - golgheterul echipei, Ștef Alexia, Moldovan-Mârza Alexia-Maria, Bândilă Daria-Ioana; grupa mică, înființată de un an, majoritatea fiind de 8 ani: Bâta Mălina, Creța Dalia, Stoia Denis, Demian Ioana, Ștef Casian, Ștef Adriana, Dobre-Bândilă Darius, Cipoab Cristina Elena, Stegar Alexandru și Cheia Ilinca. Antrenor: Stoia Elena). Echipa Kangoo Jumps din Reghin a oferit o frumoasă demonstrație despre acest frumos sport.

Li s-au oferit premii/diplome și unor meșteri populari din Deda și zonă (Herenean Maria - Idicel sat; Raita Eugenia - Deda; Branea Angela - Rușii-Munți; Mircea Maria - Suseni; Stoica Mărioara - Reghin; Nagy Margareta - Reghin; Citirigă Dorina - Reghin;Ruja Rita - Sânmărtinu de Câmpie; Bompa Floarea - Lueriu). Chirteș Petruț din Ibănești/Dulcea, cioplitor în lemn, tezaur uman viu, a venit însoțit de grupul vocal “Zestre satului Dulcea” (coordonator Gliga Stratoana), care a interpretat două piese folclorice deosebit de frumoase.

Petrecerea a continuat cu evoluțiile deosebit de frumoase ale unor tineri interpreți, dar și ale consacraților în domeniu. Iată-i, în ordinea intrării în spectacol: Gliga Ilinca Maria, Suciu Carmen Anamaria, Lazăr Maria, Gliga Andra, Anastasia Chirilesc, Alexandrescu Andreea, Sorina Gabor-Gherman, Sara Rusu (vioară), Dalia Fendrihan, Diana Tișe, Amurăriței Șerban (vioară), Mădălina Mureșan, Angela Rusu, Cristian Pomohaci, Daniela Gyorfi și trupa Partizan. Nu a lipsit nici Ansamblul “Cununa Călimanilor” din Deda, care s-a prezentat cu Fecioreasca fetelor de la Crihalma și o suită de jocuri populare de pe Mureș, dar nici comercianții cu mâncărurile cele mai alese, îndeosebi tradiționale, obiecte de artizanat, turtă dulce și alte suveniruri.

A fost o zi de neuitat, cu numeroase cântece frumoase, jocuri populare, distracție și multă voie bună, fapt pentru care se cuvine să adresăm cuvinte de felicitare și mulțumire doamnei primar, Lucreția Cadar, dar și echipei sale de consilieri și apropiați, care au trudit împreună la buna organizare a acestei sărbători a dedenilor, un semn al maturității și înaltului profesionalism. Întotdeauna OMUL SFINȚEȘTE LOCUL!

Profesor GHEORGHE DĂRĂBAN

Lasă un comentariu