Învățământul în limba română nu are loc în Corunca!

Distribuie pe:

Consilierul local din Corunca, Daniel Cheșa, a trimis mai multe petiții Instituției Prefectului - județul Mureș și Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, referitoare la situația învățământului în limba română din localitate. Mai exact, acesta reclama refuzul primarului și al directorului Școlii Gimnaziale Corunca de a înființa structuri de predare în limba română. Ultimele petiții se referă la faptul că nu a fost identificat un spațiu în vederea înființării grupei de creșă în limba română. În cadrul ședințelor de consiliu local, Daniel Cheșa a solicitat să fie pus la dispoziție un spațiu adecvat pentru înființarea grupei de creșă în limba română. Primarul comunei i-a transmis consilierului că a identificat un spațiu, și anume vestiarele sportive de la școală.

În urma sesizărilor consilierului local, la nivelul ISJ Mureș s-a înființat o echipă de control care să verifice cele semnalate în petiție. Din echipă fac parte inspectorul școlar general prof. Paula Dărăban, Gazsi Ștefan Eduard - inspector școlar, și Daria Davidov - consilier juridic. Pe 13 august, cei trei s-au deplasat la Școala Gimnazială “Tholdalagi Mihaly” din Corunca pentru verificări.

Aceștia au constatat că spațiul propus de autoritatea locală, care acum adăpostește vestiarele din spatele grădiniței, propus pentru a fi transformat în sală de creșă, este impropriu și neadecvat, nu deține autorizații de funcționare și ar constitui o modalitate de segregare școlară. Inspectorii au identificat însă un spațiu care corespunde cerințelor, și anume în Creșa situată pe str. Principală nr. 363 (imobil pus la dispoziție cu titlu gratuit de Parohia Reformată Corunca), unde funcționează două grupe de creșă în limba maghiară și o grupă de grădiniță cu program normal și care ar mai putea găzdui o grupă de creșă în limba română.

Inspectorii au constatat că la grădiniță, la secția română, nu a fost înființată grupa mică, deși acesteia i-a fost deja repartizat un cadru didactic.

Controlul din Corunca a scos la iveală și o serie de alte nereguli, și anume că cele trei grupe de grădiniță de la secția maghiară, din care două cu program prelungit și una cu program normal, “au fost realizate fără respectarea prevederilor legale în vigoare în sensul că nu a fost respectat programul de funcționare al grupei de program prelungit sau de program normal, în fiecare grupă regăsindu-se preșcolari înscriși atât la program prelungit, cât și normal”.

În urma verificărilor, au fost dispuse o serie de măsuri de reorganizare a spațiilor pentru a fi evitată segregarea școlară, precum și înființarea grupei de creșă în limba română, grupă înființată legal din anul de învățământ 2024 - 2025. De asemenea, toate grupele de grădiniță trebuie să funcționeze în aceeași clădire, împreună, iar grupele de creșă în Clădirea Creșei Corunca, inclusiv cea în limba română.

De ieri, Școala Gimnazială “Tholdalagi Mihaly” din Corunca are un nou director. Vom reveni asupra măsurilor luate în privința înființării grupei de creșă în limba română și a grupei mici de grădiniță în limba română, mai ales că acestea ar trebui să fie pregătite până la 9 septembrie, data începerii noului an școlar.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu