Germania: Extrema dreaptă provoacă un seism politic în Estul țării

Distribuie pe:

Extrema dreaptă din Germania devine un jucător cheie după rezultatele record obținute în două alegeri regionale din estul țării, slăbind și mai mult coaliția de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz cu un an înainte de scrutinul parlamentar, relatează AFP.

“Nu va exista politică fără AfD”, a avertizat Tino Chrupalla, co-președintele acestui partid anti-imigranți, care a obținut o victorie fără precedent duminică.

Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit principala forță politică din Turingia și s-a plasat imediat în urma conservatorilor în Saxonia, două landuri din fosta RDG. Partidul de extremă dreapta a revendicat imediat conducerea în Turingia, unde a ieșit în frunte, cu 32,8% din voturi, conform rezultatelor provizorii. Liderul său din Turingia, Bjorn Hocke, una dintre cele mai radicale figuri din partid, spune că este “pregătit pentru cooperare”, dar niciun alt partid nu vrea să se alieze cu el.

În acest land, primul care i-a adus pe naziști la putere în 1932, AfD ar putea avea o minoritate de blocare, permițându-i să împiedice numirea judecătorilor.

Cotidianul Tagesspiegel vorbește despre un “cutremur politic în Est”, iar Suddeutsche Zeitung, despre un “rezultat alarmant pentru democrați”.

Pe lângă AfD, alegătorii au votat și pentru noul partid BSW, care este foarte virulent împotriva imigrației și cere oprirea livrărilor de arme către Ucraina. Fondat înainte de alegeri în jurul unei personalități a stângii radicale, Sahra Wagenknecht, partidul a obținut 11,8% în Saxonia și 15,8% în Turingia.

În Saxonia, AfD a avansat cu șapte puncte procentuale (30,6%) și s-a clasat pe locul al doilea, în spatele conservatorilor din CDU (31,9%), care au exclus orice alianță cu extrema dreaptă, dar vor avea dificultăți în a găsi o majoritate în parlamentul regional de la Dresda. (Agerpres)

Lasă un comentariu