Președintele PSD Mureș, Dumitrița Gliga, explică principiile și mecanismele reformei pensiilor: “La muncă egală și contribuții egale, să fie pensii egale”

Distribuie pe:

Recalcularea pensiilor a fost inițiată de Partidul Social Democrat. Deoarece, de duminică, 1 septembrie, aceasta produce efecte, am stat de vorbă cu deputata Dumitrița Gliga, președintele PSD Mureș, pentru a afla, chiar de la unul dintre inițiatorii și susținătorii acestei reforme, mai multe despre principiile, mecanismele, dar și despre nemulțumirile față de această măsură.

Principalul obiectiv al recalculării pensiilor, cea mai mare reformă din acest sistem de până acum, a fost eliminarea inechităților. Inițiatorii acestei reforme, social-democrații, susțin că echitatea în sistemul public de pensii înseamnă ca tuturor pensionarilor să li se aplice aceeași măsură, “adică la muncă egală și contribuții egale, să fie pensii egale”, explică deputata Dumitrița Gliga, liderul PSD Mureș.

“Trei decenii s-a vorbit în România despre inechități între pensionarii ieșiți la pensie pe legislații diferite și care ajungeau să aibă pensii diferite, deși munciseră și contribuiseră la fel de mult. Toată lumea a fost de acord că trebuie să eliminăm aceste inechități. Și toată lumea a spus că principiul suveran al sistemului de pensii publice trebuie să fie contributivitatea. Adică pensia fiecăruia trebuie să fie pe măsura muncii prestate și a contribuțiilor plătite”, a mai declarat Dumitrița Gliga pentru cotidianul nostru.

Ea explică și de ce, în urma acestor recalculări, unele pensii nu au crescut. “Decizia politică a fost ca inechitățile să fie eliminate fără a se tăia din pensiile celor care primeau mai mult decât au contribuit și care au fost avantajați în raport cu alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. De aceea s-a scris în lege că nicio pensie nu scade”, spune liderul PSD Mureș.

Într-adevăr, în noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023) la articolul 144 scrie că: “Dacă valoarea rezultată în urma recalculării e mai mică decât pensia avută înainte de recalculare, atunci pensionarul primește pensia mai mare, adică pe cea avută anterior recalculării.”

În opinia social-democraților, dacă s-a instituit principiul “nicio pensie nu scade”, atunci este obligatoriu ca, pentru a elimina inechitățile, unele pensii trebuie să crească mai mult, altele trebuie să crească mai puțin, iar altele trebuie să rămână pe loc până când sunt ajunse din urmă de pensiile care au fost dezavantajate de legislația de până acum. Dumitrița Gliga subliniază că “nu poți realiza echitatea dacă toate pensiile cresc la fel și, în același timp, trebuie să crești mai mult la cei care au fost dezavantajați.”

În opinia deputatei social-democrate, cei care atacă reforma și recalcularea pensiilor pe motiv că nu cresc toate pensiile sau că unele cresc mai mult decât altele sunt adversarii echității.

“Cei care acuză că 17,5% dintre pensii nu au crescut la recalculare sunt împotriva celor 82,5% cărora li se face dreptate prin această lege. Cei care cer acum, în mod ipocrit, să crească și pensiile celor 17,5% ne cer, de fapt, să menținem inechitățile și să perpetuăm un tratament incorect față de 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptățiți de legislația de până acum. Cei care ne cer să creștem acum și pensiile celor 17,5% calcă în picioare principiul contributivității,” spune Dumitrița Gliga.

Ea a mai explicat că cei 17,5% cărora nu le crește pensia la recalculare nu sunt pe contributivitate. “Ei au primit și primesc pensii mai mari decât au contribuit. Cei 17,5% au fost avantajați față de ceilalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Iar în realitate, după indexarea de la 1 ianuarie 2025, doar 4,4% vor rămâne cu pensia la același nivel, până sunt ajunși de ceilalți pensionari care nu au fost avantajați de legislația anterioară. Diferența până la 17,5%, aproximativ 13,1% dintre pensionari, vor beneficia de creșteri de venituri odată cu indexarea de la 1 ianuarie. Nu rămân cu pensiile înghețate, cum acuză adversarii reformei și ai echității,” a arătat Dumitrița Gliga.

Ea a amintit care sunt principalele măsuri pentru pensionari din timpul guvernării PSD. “Aș dori să trec în revistă principalele măsuri luate de PSD pentru pensionari în timpul acestei guvernări, din 2022 încoace. În 2022 am mărit cu 10% punctul de pensie, am mărit cu 25% indemnizația socială minimă. Au fost acordate: un ajutor anual între 600 și 1.000 de lei pentru pensionarii cu venituri mici și un ajutor anual de 700 de lei pentru pensionarii aflați în risc de excluziune socială. În 2023 am crescut cu 12,5% punctul de pensie și tot cu 12,5% indemnizația socială minimă. De asemenea, am acordat un ajutor anual între 600 și 1.000 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, tichete de alimente de 250 de lei/2 luni pentru pensionarii cu venituri mici și carduri de energie de 1.400 de lei/an pentru pensionarii cu venituri mici.

În acest an am crescut cu 13,8% punctul de pensie, 13,8% indemnizația socială minimă, am acordat tichete de alimente de 250 de lei/2 luni pentru pensionarii cu venituri mici.

Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, care a adus majorări de pensii pentru 82,5% dintre pensionari (creștere medie de 26,65%, respectiv +662 lei), a determinat o creștere a pensiei medii din România cu 20,4% (de la 2.291 în august, la 2.761 în septembrie),” a încheiat președintele PSD Mureș. Deputata susține că, într-adevăr, odata cu transmiterea deciziilor de recalculare au apărut și o serie de situații în care s-au constatat anumite greșeli. De asemenea ea este de acord că o astfel de reformă nu poate satisface pe toată lumea însă noua lege a reușit să aducă echitate în sistemul public de pensii.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu