Noi lucrări efectuate la Barajul de la Răstolița

Distribuie pe:

În urmă cu o zi, deputata social-democrată Dumitrița Gliga a postat pe pagina sa oficială de Facebook o filmare din timpul ultimei sale vizite la Hidrocentrala Răstolița, efectuată în această săptămână. Lucrările avansează: se asfaltează partea rămasă din drumul de contur, au fost aduse noi instalații, iar racordurile pentru panourile de control din Hidrocentrală au fost realizate.

În filmare, reprezentantul sucursalei Cluj-Napoca a Hidroelectrica SA, ing. Daniel Păcurar, prezintă ultimele lucrări efectuate. Cei doi fac un tur al investiției de la Răstolița, începând din clădirea care adăpostește hidrocentrala propriu-zisă, continuând cu barajul din munți și “orașul subteran” - galeria de sub munți, care are nu mai puțin de 8 kilometri. În materialul filmat se poate vedea cum, practic, toate echipamentele sunt pregătite pentru a intra în funcțiune. În momentul de față, se mai efectuează lucrări la drumul de acces spre baraj și la câteva finisaje.

Vă prezentăm mai jos care sunt ultimele lucrări efectuate la această investiție:

Golirea de fund a Barajului Răstolița a fost echipată complet cu grătare;

Anvelopa TSI, care asigură conectarea la serviciile proprii ale centralei;

Camera de comandă a centralei, echipată complet;

34 de km de cabluri instalate

pentru stația de 110 KV și pentru conexiunea tuturor obiectivelor aducțiunii;

Montarea microhidrocentralei, cu echipamentele aferente, în golirea de fund;

Montarea instalațiilor de stingere a incendiilor și a pompei antiincendiu;

Finalizarea lucrărilor de finisaje exterioare și interioare la Casa barajistului;

Finalizarea lucrărilor pentru conexiunea electrică la Casa barajistului;

Finalizarea tronsonului 1 - drum ampriză baraj;

Finalizarea drumului de contur axă baraj (total 7,3 km).

La începutul acestei săptămâni, la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, a avut loc ședința membrilor Comisiei de analiză tehnică (CAT) pentru evaluarea observațiilor primite în urma dezbaterilor publice. În urma discuțiilor, s-a luat decizia de completare a studiilor depuse de către titularul de proiect, Hidroelectrica S.A., cu informațiile solicitate de către instituțiile nominalizate ca membre CAT. Decizia de emitere a Acordului de Mediu a fost amânată, următoarea ședință CAT urmând a fi convocată după depunerea de către beneficiarul proiectului a completărilor solicitate de APM Mureș.

După parcurgerea acestei etape, APM Mureș va emite o Hotărâre de Guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier a terenului din cuva lacului, în vederea defrișării. Apoi va urma umplerea propriu-zisă a lacului de acumulare. Cei responsabili susțin că, dacă toate procedurile birocratice decurg bine, primele probe la hidrocentrală ar trebui să fie efectuate în cursul anului 2025.

Vă invităm să urmăriți imaginile filmate la Hidrocentrala și Barajul de la Răstolița, disponibile pe pagina de Facebook a cotidianului nostru.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu