Jurnalul berzei fotograf: O călătorie captivantă din Polonia spre Africa

Distribuie pe:

Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, joi, că Organizația Grupa EkoLogiczna din Polonia a montat recent o cameră foto pe spatele unei berze care, în prezent, se află în călătorie spre Africa. Am studiat pagina de internet a organizației poloneze și am realizat o sinteză a jurnalului de călătorie al “fotografului înaripat”. Barza a trecut deja prin România și acum se află în Turcia. Vă invităm să citiți jurnalul primei părți a călătoriei acestei berze, eliberată recent din Grădina Zoologică din Varșovia.

Jurnalul berzei fotografului continuă să ofere o perspectivă captivantă asupra migrației stârcilor. Călătoria din Polonia până în Turcia subliniază nu doar distanțele impresionante pe care le parcurg aceste păsări, dar și importanța conservării traseelor lor migratoare. Imaginile și datele trimise subliniază complexitatea și adaptabilitatea migrației stârcilor, oferind cercetătorilor și publicului o privire rară asupra acestor fascinante călătorii.

11 august: Barza echipată cu un transmițător modern, preluat de la un pui decedat din cauza electrocutării, a început călătoria sa din Polonia. După ce a fost eliberată împreună cu altele dintr-un grup de 17 stârci aduși din Grădina Zoologică din Varșovia, barza a zburat 4 km spre est și s-a stabilit timp de două zile într-o zonă cunoscută sub numele de Marele Radical. Primele fotografii ne arată cum s-a alăturat unui cârd și a petrecut timpul în câmpuri recent recoltate. A doua zi, barza a parcurs 180 km și a ajuns în Ucraina.

13 august: Barza a ajuns deja în România după doar trei zile de călătorie. În această perioadă scurtă, a parcurs 770 km și a trimis un raport fotografic fascinant. Ea a fost observată odihnindu-se într-un mare grup de stârci în copaci, seara, și apoi a luat micul dejun cu același grup în dimineața următoare, în Ucraina. Pozele arată, de asemenea, cum zboară peste România și ne oferă o imagine clară a grupului migrator.

14 august: A fost observată hrănindu-se rapid într-un mare grup de stârci și au fost trimise imagini cu grupuri mari de păsări, majoritatea fiind pui. Ultimele fotografii trimit un mesaj pozitiv despre călătoria berzei și speranța că următoarele imagini vor veni din Bulgaria. Fotografiile recente oferă detalii despre zborul la altitudine mare și despre apropierea de un grup mare de stârci tineri.

15 august: Barza a intrat în Bulgaria, după ce a petrecut noaptea în România. În această zi, a parcurs 94 km și a zburat la altitudini de până la 1.547 m. Imaginile includ hrănirea dimineața în România, zborul către Bulgaria și odihna după-amiază în Bulgaria.

17 august: Barza a ajuns în zona Burgas din Bulgaria, acoperind 112 km în această zi. Imaginile trimise o arată zburând la altitudini de până la 1.500 m, traversând munți și hrănindu-se în apropierea orașului Burgas. Este evident că barza continuă să migreze împreună cu un cârd mare, iar datele oferă o imagine clară asupra obiceiului migrațional al grupului.

18 august: Barza a ajuns în Turcia, în regiunea Marmara. În această zi, a parcurs 197 km și s-a oprit în apropiere de Corlu. Imaginile documentează hrănirea dimineața în Bulgaria, zborul peste orașe mari din Turcia și zborul la altitudini mari. La finalul zilei, ea s-a hrănit într-un depozit de deșeuri din Corlu.

19 august: Barza a continuat călătoria spre sud, oferind imagini interesante în timp ce zbura deasupra Mării Marmara în Turcia. În această zi ea a parcurs aproximativ 70 km peste mare și un total de 164 km, începând din zona de depozite de deșeuri din Corlu și aterizând într-un alt depozit, în jurul orei 16.00.

21 august: “Fotograful” a luat o pauză de două zile din călătorie, petrecând timpul într-un depozit de deșeuri. În această perioadă, ea a dormit într-un copac cu vedere la autostradă și a zburat dimineața la un depozit de deșeuri, unde s-a hrănit. După-amiaza, barza s-a întors la depozitul de deșeuri pentru a mânca și s-a odihnit pe panta unui deal.

22 august: Barza a reintrat în mișcare activă, având un zbor intens spre sud-est. Începând de la ora 8 dimineața, ea a zburat la o altitudine de 2.430 m și cu o viteză de aproximativ 70 km/h. Acest comportament neobișnuit indică condiții excelente de migrație în Turcia. În această zi, barza a parcurs peste 340 km.

Urmează o parte interesantă a călătoriei, cel mai probabil pe deasupra Siriei, Libanului și Israelului, în drumul ei spre Africa. Vom reveni cu detalii despre călătoria acestui fotograf înaripat. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu