Dezbatere pe tema transferului bolnavilor în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă. Biserica, invitată la discuții

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că la începutul lunii viitoare va lansa o dezbatere publică pe tema transferului bolnavilor în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă.

El a fost întrebat despre cum sunt rezolvate problemele legate de trecerea unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijiri paliative.

“Într-adevăr avem o problemă, (...) au fost foarte multe discuții în România și nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală. Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Digi24.

El a precizat că în opinia sa, ca medic, această dezbatere trebuie să aibă loc, precizând că o va lansa “cât de curând, probabil, la începutul lunii viitoare”.

“Și eu vă spun cine trebuie să fie actorii, o să provoc eu această dezbatere publică ca și ministru al Sănătății, trebuie să fie societățile profesionale, trebuie să fie organizațiile de pacienți și trebuie să fie și Biserica. Ați pornit această discuție pornind de la chestiunea transferului și nu de la chestiunea eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea, legate de o astfel de situație. Adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-și revină și nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuție, pentru că acceptanța socială în România pentru așa ceva, cu siguranță, nu există”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că urmare a auditului internațional solicitat după situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon ar putea apărea și un model de bună practică în domeniu.

“Noi am solicitat un audit internațional... ne trebuie exemple de bună practică din alte țări. (...) Iar, în urma acestui audit, dacă vreți, care să examineze proce

durile existente în România, poate ce s-a întâmplat la Pantelimon, să venim și cu modelul de bună practică care există în alte țări, astfel încât să-l alegem în cunoștință și cu toată lumea, încât să nu avem tensiuni care să arunce o umbră asupra siguranței pacientului într-un spital public”, a declarat Rafila.

Ministrul a explicat și ce înțelege prin paliație.

“Prin paliație înseamnă că îngrijești un pacient la care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate și trebuie să-i oferi un sprijin, încât el să trăiască demn, adică să faci terapia durerii, în primul rând să elimini durerea, și să-i asiguri condiții, inclusiv consiliere psihologică, pentru că, să știți, mulți dintre pacienții aflați la paliație, nu ne referim... paliația e de mai multe feluri, nu este numai paliația de la Terapie Intensivă, sunt multe alte afecțiuni care în stadiul terminal pacienții au nevoie de un anumit tip de îngrijire”, a declarat Rafila. Ministrul Sănătății a precizat că în urma discuțiilor purtate recent cu șeful Executivului, una dintre măsurile prezentate premierului se referă la crearea în cadrul spitalelor de urgență din România, conex cu Secția de Terapie Intensivă, a unui compartiment de paliație.

“Și lucrul ăsta poate să decongestioneze și Secțiile de Terapie Intensivă, încât să primească mai mulți pacienți”, a explicat Rafila.

Ministrul a precizat, legat de centrele de paliație existente în România, că la nivel național există 3.000 de paturi de paliație.

“Necesarul estimat, la finalul unui proiect pe care l-am încheiat la finalul anului trecut, un proiect cu fonduri norvegiene, era în jur de 4.000 de paturi, ar fi necesarul la nivel național. (...) Avem în momentul de față 3.000, sunt și contractate de casele de asigurări de sănătate. Și noi vrem să facem astfel încât să putem să creștem numărul acesta de paturi, să facem aceste compartimente în spitalele de urgență, iar plata pe serviciu pentru acest tip de pacient să fie mai mare, acum este în jur de 200, 200 și ceva de lei pe zi. Și trebuie să venim și cu sectorul public, să balansăm, pentru că din cele 3.000 care sunt funcționale, contractate, 2.000 de paturi sunt în zona ONG-urilor, Bisericii. Biserica are foarte multe centre de paliație, bisericile de diverse confesiuni, nu numai Biserica Ortodoxă, și 1.000 sunt în zona publică”, a precizat Rafila. (Agerpres)

Lasă un comentariu