O japoneză în vârstă de 116 ani, noua decană de vârstă a lumii. Maria Branyas din Spania, în vârstă de 117 ani, a murit la începutul acestei săptămâni

Distribuie pe:

O japoneză în vârstă de 116 ani, pasionată de escalade montane în tinerețe, urmează să fie numită cea mai vârstnică persoană din lume de Guinness World Records, a spus miercuri un grup de cercetare, după moartea la începutul acestei săptămâni, a decanei de vârstă a planetei, Maria Branyas Morera din Spania, în vârstă de 117 ani, informează Reuters.

Tomiko Itooka s-a născut pe 23 mai 1908 și trăiește în orașul Ashiya (vestul Japoniei), potrivit Grupului de Cercetări Gerontologice din Statele Unite.

Itooka, care este mama a trei copii, s-a născut în anul când a fost transmis primul mesaj pe distanță lungă din Turnul Eiffel și când frații Wright au realizat primele lor zboruri publice în Europa și America.

În anii 1970, Itooka făcea deseori ascensiuni montane și a escaladat de două ori muntele Ontake din Japonia, cu o altitudine de 3.067 de metri, prilej cu care și-a surprins ghidul pentru că a escaladat într-o pereche de teniși în loc de bocanci, a mai spus grupul de cercetare.

La vârsta de 100 de ani, ea a urcat treptele din piatră care duc la templul Ashiya fără să se sprijine în baston, a adăugat grupul.

Decana de vârstă a umanității, Maria Branyas Morera, a decedat marți, la vârsta de 117 ani, la Olot, în nord-estul Spaniei, a anunțat familia sa pe contul său de X, informează AFP.

Maria Branyas supraviețuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum și Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puțin timp după ce a împlinit 113 ani, și de care s-a vindecat în câteva zile.

Maria Branyas era decana de vârstă a umanității, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite și Cărții Recordurilor Guinness.

Ea i-a succedat franțuzoaicei Lucile Randon, care a decedat la 118 ani, în ianuarie 2023.

Branyas locuia în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia, de peste 20 de ani.

Născută la 4 martie 1907, în San Francisco (vestul Statelor Unite), unde familia sa emigrase, ea s-a întors în Spania în 1915. În 1931, s-a căsătorit cu un medic (care a murit la 72 de ani). Ea a avut trei copii, dintre care unul a decedat la 86 de ani, precum și 11 nepoți și numeroși strănepoți.

Fiica sa cea mică, Rosa Moret, octogenară, a explicat la un moment dat că mama sa “nu a fost niciodată la spital și nu a avut niciodată vreo fractură”.

O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a afla care era secretul longevității sale. Unul dintre cercetători, Manel Esteller, s-a declarat surprins de starea sa bună de sănătate, într-un interviu publicat în octombrie 2023 de cotidianul spaniol ABC.

“Este complet lucidă. Își amintește cu o acuitate impresionantă momente de când avea doar patru ani și nu prezintă nicio afecțiune cardiovasculară, ceea ce este totuși frecvent la persoanele de vârstă înaintată. Singurele probleme pe care le are țin de mobilitate și de auz. Este incredibil”, povestea entuziasmat acest genetician. (Agerpres)

Lasă un comentariu