De 20 de ani, Sighișoara este capitala dialogului intercultural din România

Distribuie pe:

În prima zi a Festivalului ProEtnica Sighișoara, a cărui a XX-a ediție va avea loc în perioada 28 august - 1 septembrie, Centrul Internațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara (ibz) în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Relații Interetnice vor prezenta o retrospectivă a manifestării și modul în care aceasta a evoluat începând din anul 2001.

“În prima secțiune, intitulată «Agora dialogului cultural», publicul larg va putea fi prezent, miercuri, 28 august 2024, în Sala Barocă a Primăriei, la o masă rotundă unde se va face o retrospectivă a evoluției ProEtnica, în cele 20 de ediții anuale. Vor participa, între alții, reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Ministerului Culturii și ai Agenției Naționale pentru Romi cărora, în zilele următoare, li se vor alătura universitari, personalități din cultură, experți în drepturile minorităților, scriitori și jurnaliști”, a arătat directorul festivalului, Volker Reiter, într-un comunicat de presă.

La masa rotundă din cadrul secțiunii “Agora Dialogului Intercultural”, în cadrul căreia va fi prezentată contribuția Departamentului pentru Relații Interetnice în derularea celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, vor participa subsecretarii de stat din DRI, Dincer Geafer și Thomas Șindilariu, președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, subsecretarul de stat din Ministerul Culturii, Irina Cajal-Marin, producătorul de televiziune Boris Velimirovici, reprezentant al minorităților naționale în Consiliul de Administrație al SRTV, și inițiatorul festivalului, Volker Reiter.

“Aceste activități se desfășoară în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Secțiunile dialogului extins dintre organizațiile minorităților naționale sunt complementare evoluțiilor artistice și interactive de pe scena festivalului. Timp de cinci zile, pe scena din Piața medievală a Cetății Sighișoara vor evolua sute de artiști reprezentând cele 20 de minorități din România. Ei vor susține recitaluri, spectacole de muzică și dansuri tradiționale specifice fiecărei comunități. Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica - Sighișoara 2024 poate fi urmărit pe site-ul ProEtnica 2024”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest an, au mai subliniat organizatorii, Festivalul Intercultural ProEtnica Sighișoara se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

“ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică! Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la această ediție a festivalului, care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori”, se mai arată în comunicat. (Agerpres)

Lasă un comentariu