Jumătate din rezultatele aparatelor Drug Test au fost greșite. Achiziții haotice și risipă de fonduri

Distribuie pe:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la fondurile alocate pentru achizițiile de aparate DrugTest, care au înregistrat multiple erori și au generat abuzuri grave asupra cetățenilor.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a răspuns întrebărilor FACIAS și a informat că Poliția Română folosește în prezent 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000. Fiecare dispozitiv a fost achiziționat la prețul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanțe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor și al risipei banilor publici pentru că marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea șoferilor care au consumat substanțe interzise este foarte mare. La Iași de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancțiuni și dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plătește pentru prejudiciile provocate cetățenilor sancționați abuziv?

După ce a cheltuit 2,2 milioane de euro, Poliția Română a anunțat că va cumpăra noi aparate de depistare a șoferilor care circulă sub influența drogurilor, aparate cu o acuratețe mai mare.

FACIAS a mai cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să comunice dacă la momentul achiziției dispozitivelor DrugTest s-a solicitat și un document din care să rezulte rata de eroare a aparatelor și medicamentele, suplimentele, alimentele la care acestea pot da rezultate false.

Fundația a pus la dispoziția cetățenilor un model de acțiune în instanță prin care aceștia pot să solicite despăgubiri în cazul în care au fost nedreptățiți, săvârșite prin aplicarea eronată și abuzivă a noilor prevederi legislative ale Ordonanței de Urgență nr. 84/2024.

Demersul Fundației face parte din campania “Opriți robinetul risipei”, o campanie FACIAS prin care se urmărește cheltuirea cu responsabilitate și transparență a fondurilor publice.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu