România este asigurată din punct de vedere al securității alimentare

Distribuie pe:

România este asigurată din punct de vedere al securității alimentare, chiar dacă anul acesta a fost unul secetos, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate, citată de Agerpres.

“Vreau să vă spun că din punct de vedere al securității alimentare, România este asigurată. De ce spun acest lucru? Pentru că și anul acesta, chiar dacă a fost secetos la culturile de toamnă, am realizat o producție cu aproape 1,7 milioane tone la grâu mai mult ca în anul 2023. În continuare am speranța că și la porumb vom avea o producție foarte bună, pentru că atunci când ai aproape 890.000 - 900.000 de hectare cu porumb în sistem irigat, cu o medie de 12-14 tone, din start, din cele 2,7 milioane de hectare însămânțate cu porumb, numai din sistemul de irigat faci undeva între 10 și 11 milioane de tone. Deci, din punct de vedere al consumului intern, dacă vorbim și de zootehnie, dar și de export, România are cantitățile necesare astfel încât să acoperim aceste lucruri”, a precizat Barbu.

Ministrul Agriculturii a menționat importanța investițiilor în sistemul de irigații din România, precizând că în prezent sunt peste 1,6 milioane de hectare reabilitate.

România a obținut anul trecut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,208 milioane hectare, în timp ce producția de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Lasă un comentariu