Este nevoie de o dezbatere privind tratamentul pacienților aflați în stadii terminale

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este nevoie de o dezbatere mai largă în societatea românească pe tema modului de tratament al pacienților aflați în stadii terminale.

El a răspuns astfel, luni, la plecarea de la Palatul Victoria, după discuțiile avute cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, întrebat despre o eventuală modificare a protocoalelor ATI în urma scandalului declanșat la Spitalul Sfântul Pantelimon.

“Protocoalele ATI, nu, nu se referă neapărat la protocoalele ATI, este vorba despre o discuție mai largă care trebuie făcută în societatea românească, iar ea se referă la modul de tratament al pacienților aflați în stadii terminale. Ea nu se poate face doar printr-o decizie administrativă, trebuie să existe o discuție largă, cu societățile profesionale, cu organizațiile de pacienți, iar lucru acesta se poate face foarte bine având sprijinul acestor societăți internaționale (n.r. Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă - n.r.)”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar urma să se ajungă la opțiunea privind întreruperea tratamentului medical în cazul unui bolnav aflat în stadiul terminal, cum se practică în alte state, ministrul a spus că nu dorește să facă speculații.

“Nu aș vrea să facem niciun fel de speculații. Aceste ghiduri și protocoale de bună practică trebuie să fie supuse dezbaterii publice, iar acceptarea de către societate este esențială”, a declarat Rafila. (Agerpres)

Lasă un comentariu