UNIVERSITATEA DE VARĂ DE LA IZVORU MUREȘULUI

Distribuie pe:
  • „În anii ’60, oamenii făceau pușcărie dacă vorbeau în altă limbă decât greaca!”
  • Problemele românilor vlahilor care trăiesc în Valea Timocului (Serbia) se agravează pe zi ce trece!

“ÎN ANII '60, OAMENII FĂCEAU PUȘCĂRIE DACĂ VORBEAU ÎN ALTĂ LIMBĂ DECÂT GREACA!”

Pentru început, este bine să precizez faptul că Grecia și Bulgaria, deși sunt membre ale Uniunii Europene, nu recunosc minoritățile naționale!

Deși în Grecia trăiesc circa 2 milioane de români/aromâni (după unele surse), aceștia n-au niciun drept! Oricum, în lipsa unor date oficiale, este greu de estimat numărul aromânilor care trăiesc acolo.

Aromânii, oriunde s-ar afla, vorbesc într-un dialect (variantă teritorială a unei limbi, cuprinzând adesea mai multe graiuri, conform dexonline.ro) care se aseamănă cu limba română.

Pe vremuri, numai în zona Salonic (“Săruna” în dialectul aromân vechi) existau 117 școli și licee românești! Fără niciun sprijin din partea României, nu-i de mirare că aromânii din Grecia au fost asimilați, de-a lungul anilor, iar acum aromânii sunt considerați... greci romanizați!

Ziaristul Marian Țuțui scrie... “Chiar și după 1981, comuniștii, cei cu cazier, aromânii, slavii și homosexualii efectuau serviciul militar într-o insulă aridă de lângă coasta Asiei”! “Dragoste” mare față de minorități, ce să mai zici?!

În Macedonia de Nord, minoritatea românească, de cca. 150.000 de suflete, o duce un pic mai bine, în sensul că aromânii, pe care ei îi numesc “vlasi”, au o emisiune în aromână la Televiziunea Națională și la câteva radiouri, însă în rest... nimic!

Cu mulți ani în urmă, la Bitolia și la Ohrid au existat școli și licee cu predare în limba română, precum și peste 100 de biserici, care acum sunt revendicate! Despre retrocedare, nici vorbă de așa ceva...

Pe de altă parte, este o realitate, la fel ca în Bulgaria și în Serbia (pe Valea Timocului), și aici în Macedonia de Nord există unii aromâni care nu se declară a fi români, considerând că ei vorbesc o altă limbă...

Dincolo de toate acestea, dacă Statul Român ar avea o politică coerentă în privința susținerii comunităților de aromâni din afara granițelor, alta ar fi situația acestora acum.

Aurel RAȚIU, Izvoru Mureșului,

19 august 2024

(*https://www.observatorcultural.ro/articol/aromanii -din-republica-macedonia-de-nord-si-grecia-azi/)

PROBLEMELE ROMÂNILOR/VLAHILOR CARE TRĂIESC ÎN VALEA TIMOCULUI (SERBIA) SE AGRAVEAZĂ PE ZI CE TRECE!

Precum se știe, în Serbia există două comunități compacte de români, una în Voivodina, de cca. 35.000 de români, care au toate drepturile (școli, biserici, mass-media), și alta în Valea Timocului, în Serbia de Răsărit, de cca. 300.000 de locuitori, în care trăiesc români/vlahi, care n-au niciun drept, nici școli, și nici mass-media în limba română!

Din păcate, cele două comunități de români din Serbia, din varii motive, nu se prea înțeleg, spre bucuria statului sârb! Acesta nu recunoaște faptul că românii și vlahii sunt totuna, adică sunt același neam.

Ce s-ar întâmpla însă dacă vlahii din Valea Timocului s-ar autodefini, s-ar declara ei înșiși români?! În Valea Timocului, autoritățile sârbe folosesc termenul de “vlah”, în loc de “român”, și nu întâmplător! Poate că o mică parte de vină o au și oamenii (românii) de acolo, care, în loc să se declare a fi români, își spun vlahi! Neavând nicicând școli în limba română, ei, cred eu, nu sunt conștienți de identitatea lor etnică. Sau mă-nșel?!

Cu ani în urmă, în Valea Timocului, mai precis la Bor, a luat ființă “Partidul Neamului Românesc”/” Vlaška Narodna Stranka”, care este condus de un etnic român, doctorul Predrag Balasevic, partid care, prin programele sale, luptă pentru drepturile locuitorilor din acea zonă, marea majoritate dintre aceștia fiind români/vlahi.

Pe lângă faptul că n-au școli în limba română și nici mass-media în limba română, România făcând prea puțin pentru ei, ca să nu zic deloc, de ceva vreme, practic de câțiva ani, în regiunea menționată a apărut, cu aprobarea Guvernului Sârb, firma chinezească ZI JIN. Din cauza acesteia, au apărut lucrări specifice mineritului, chinezii “vânând” un mineral foarte căutat pe piața mondială, litiul, care se găsește acolo. Neavând ce face și cui să se plângă, sătenii sunt forțați/nevoiți să-și vândă pământurile pe un preț de nimic! În evaluarea terenurilor a trebui să se țină cont de protecția proprietății, spun localnicii.

Între timp a mai apărut un “concurent” la producerea poluării, Uniunea Europeană! Nu mai departe decât luna trecută, mai precis vineri, 19 iulie 2024, la Belgrad, Guvernul Serbiei a semnat un ACORD cu Uniunea Europeană, care prevede realizarea/dezvoltarea în vestul Serbiei a unei mine pentru exploatarea litiului, o materie atât de necesară industriei (pentru producerea de acumulatori), în ciuda numeroaselor proteste ale societății civile.

Într-o recentă postare pe Facebook, Zaviša Jurz, unul dintre liderii românilor din Valea Timocului, atrage atenția asupra faptului că în curând vor dispărea localități întregi: “Într-un an, doi, vor dispărea, casă cu casă, satele Krivelj, Ostrelj, Metovnica, Slatina, pentru ca într-un final să dispară orașul Bor însuși!”.

Într-o “Conferință de presă”, care a avut loc luna trecută (12 iulie 2024), “Partidul Neamului Românesc”, prin președintele Predrag Balasevic, a tras un semnal de alarmă! “Ei jefuiesc pământul, poluează apa, solul, aerul. În satele lor este imposibil să trăiești în astfel de condiții, iar autoritățile locale, ministerele relevante și Guvernul Republicii Serbia tac, nu reacționează pentru a-și proteja cetățenii. Tot mass-media, politicienii, publicul academic

tac, rar apare cineva sa spună vreun cuvânt despre această epopee a municipiilor Vlaha Bor și Majdanpek. Pentru cât timp?!...

Mass-media din România este foarte importantă în mediatizarea problemelor românilor din comunitățile istorice. Ceea ce am observat eu, interesul ziariștilor și al posturilor de televiziune, de radio și presa scrisă a scăzut față de problemele românilor din jurul României!

Nu pot să înțeleg cum mass-media din România nu este interesată de problema singurei minorități din Europa care nu are drepturi elementare, nu are școală, mass-media în limba maternă, nu ne putem ruga liber la Dumnezeu în limba română, suntem prigoniți, persecutați, goniți din casele noastre de o firmă chinezească, ne este otrăvită apa, solul, aerul. Toate acestea se întâmplă la un pas de România. Politicienii tac, mass-media tace, mai sunt câțiva ziariști care mai scriu și se interesează de noi și de problemele noastre, dar acei oameni sunt prietenii noștri care s-au atașat de noi și care promovează problemele noastre. Astăzi în mass-media din România atenția este concentrată pe teme globale, nu pe cele ale oamenilor simpli, necăjiți, cu probleme identitare. Noi putem să venim să prezentăm problemele noastre, așa cum vom face și la această ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, dar românii din țara mamă, politicienii, mass-media sunt cei care ar trebui să vină în sprijinul fraților lor care trăiesc în comunitățile istorice. Eu cred că există o speranță, că acest ajutor va veni, timpul trece repede, speranța rămâne. Noi până acum am rămas cu speranța, ajutorul încă nu a venit”, spune doctorul Predrag Balasevic, președintele “Partidului Neamului Românesc” din Serbia.

AUREL RAȚIU

Izvoru Mureșului, 17 august 2024

Lasă un comentariu