Cetatea Țărănească din Saschiz va fi redeschisă pentru vizitare începând cu 1 septembrie

Distribuie pe:

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a declarat că din cauza unor lucrări neprevăzute, Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din Saschiz, construită în secolul al XIV-lea, va fi redeschisă pentru vizitare începând cu 1 septembrie, dar că aceasta deja găzduiește evenimente culturale și sportive.

“Sperăm că Cetatea de Refugiu din Saschiz va putea fi vizitată oficial cel târziu la 1 septembrie. Ne-am fi dorit să reușim pe data de 1 august, dar mai sunt niște probleme care țin de recepția la terminarea lucrărilor. Mai sunt anumite categorii de lucrări de refăcut și de retușat. Am reușit să facem și dezbaterea publică pentru regulamentul de organizare și funcționare a obiectivului, a Cetății de Refugiu. În urma consultării populației am concluzionat că se dorește ca obiectivul să fie vizitat de turiști, dar fără accesul mașinilor și să se amenajeze în apropiere o parcare, să se parcheze undeva în zona centrală a satului, iar deplasarea să se facă până la cetate pe jos sau în mod organizat (...). Și acum, în mod organizat, permitem accesul la evenimente, pentru că am avut și avem evenimente foarte importante, între care Săptămâna Haferland și concursul Transilvania Bike Trails Race (TBT în perioada 14-18 august - n.r.), unde sunt în jur de 1.000 de participanți pe biciclete, cu membrii de familie, cu susținători, cu tot ce avem acolo. Estimăm undeva la peste 4.000 de cetățeni într-un timp extrem de scurt, în această săptămână”, a declarat presei Ovidiu Șoaită.

Primarul a precizat că se are în vedere inițierea unei curse de transport auto periodice pe dealul cetății, mai ales că foarte mulți dintre vizitatori sunt pensionari străini, inclusiv asiatici, care au dificultăți în a urca dealul pe jos.

“Nepermițându-le accesul cu autoturismele sau cu autocarele, trebuie să ne organizăm cu un mijloc de transport să putem face totul în mod organizat. Drumul de acces spre Cetatea de Refugiu este destul de îngust și s-ar putea produce blocaje din cauza aglomerației. Mai mult decât atât, viața comunității va fi afectată din cauza traficului și a turiștilor care vin cu mașinile, care respectă mai mult sau mai puțin viteza înspre și dinspre cetate”, a afirmat Ovidiu Șoaită. (Agerpres) (sursa foto: Marcel Ene/Wikipedia)

Lasă un comentariu