Conducerea PNL Mureș va fi asigurată de europarlamentarul Mircea Hava

Distribuie pe:

Hava, nașul PNL Mureș. De luni, PNL Mureș este condus de la București, via Alba Iulia

Conducerea filialei județene a PNL Mureș va fi asigurată, începând de luni, de europarlamentarul Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia și membru marcant al PD-L.

În cadrul ședinței Biroului Politic Național (BPN) al PNL, care a avut loc luni la București, conducerea centrală a partidului a decis ca cinci organizații care au obținut rezultate slabe la alegerile locale să fie coordonate de membri ai BPN. Este vorba despre filialele județene Bistrița-Năsăud, Galați, Mureș, Dolj și municipiul București. “Pentru organizațiile cu rezultate mai puțin satisfăcătoare (la alegerile din 9 iunie - n.r.) s-au desemnat noi coordonatori, și anume: pentru organizația Bistrița-Năsăud - domnul europarlamentar Daniel Buda, pentru organizația Galați - doamna președinte Nicoleta Pauliuc, pentru organizația Mureș - domnul europarlamentar Mircea Hava, pentru organizația Dolj - Robert Sighiartău (deputat), iar pentru organizația București - domnul președinte al CJ Ilfov, Hubert Thuma”, a declarat purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, la sediul central al PNL.

În ceea ce privește listele pentru alegerile parlamentare, el a indicat că filialele județene trebuie să aibă o discuție inițială cu conducerea PNL. “Nu vor trebui să-și valideze listele împreună cu conducerea, ci vor trebui să poarte o discuție inițială, înainte de demararea acestei proceduri de desemnare a candidaților, cu conducerea partidului. (...) Înseamnă că ele vor fi ajutate pentru a lua măsuri mai bune și a se pregăti pentru campaniile electorale care urmează”, a afirmat Stroe.

El a menționat că pentru aceste liste vor conta rezultatele obținute de filiale la alegerile din 9 iunie.

“Atributul validării finale a acestor liste aparține Biroului Politic Național și, acolo unde vor fi situații, vă dați seama că vor fi corectate sau îmbunătățite”, a completat liberalul, citat de Agerpres.

Surse din PNL au confirmat că o nouă ședință a Biroului Politic Național este programată pentru 26 august. În cadrul acestei întâlniri, liderii liberali vor convoca Consiliul Național al partidului, care va avea loc în septembrie. În cadrul Consiliului Național, este așteptată validarea oficială a candidaturii lui Nicolae Ciucă pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Ciprian Dobre: “Mircea Hava cunoaște bine realitățile politice din județul Mureș”

Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a declarat ieri pentru Cuvântul liber că numirea europarlamentarului Mircea Hava ca coordonator al organizației județene este benefică. “Faptul că Mircea Hava a fost desemnat coordonator al filialei județene Mureș a PNL arată că ne bucurăm de o atenție deosebită din partea conducerii centrale, în primul rând pentru proiectele noastre. Cu o vastă experiență politică și în administrația locală, Mircea Hava cunoaște bine realitățile politice din județul Mureș, având activitate pe plan local în județul vecin, Alba. Sunt sigur că ne va fi de mare ajutor în continuarea proiectelor importante pe care PNL Mureș le are în administrația locală și în plan politic, contribuind la creșterea scorului partidului și la un rezultat bun la alegerile care urmează.”

Bătălia pentru locul I la deputați, redeschisă în PNL Mureș. Listele se vor decide la București

Cel mai sigur loc de parlamentar pentru liberalii mureșeni este locul I pe lista de candidați pentru Camera Deputaților. Locul I la Senat comportă riscuri, iar locul II la deputați, de asemenea, este unul riscant. Așadar, bătălia se va da pentru locul I la deputați, loc vizat de președintele filialei Ciprian Dobre, dar și de prof. dr. Horațiu Suciu, conform

unor surse din partid. La alegerile din 2020, PNL Mureș a câștigat un deputat și un senator, funcții deținute de Ervin Molnar, respectiv Cristian Chirteș, fostul președinte al filialei județene.

Odată cu decizia BPN de a lua puterea din mâna liderilor locali, bătălia pentru funcțiile eligibile pentru Parlamentul României s-a redeschis în cadrul PNL Mureș. Odată cu deschiderea acestei ferestre de oportunitate, cresc șansele și actualilor parlamentari liberali mureșeni, Ervin Molnar și Cristian Chirteș, de a mai putea candida pe un loc eligibil la alegerile din toamnă. Se știe că cei doi nu mai erau în grațiile conducerii actuale a PNL Mureș.

Reamintim faptul că, după anunțarea rezultatului alegerilor locale, cei doi parlamentari au solicitat, în mod public, demisia conducerii pentru rezultatele slabe obținute. PNL a obținut un scor neașteptat de slab la Târgu Mureș, unde a obținut doar trei mandate de consilieri locali, în timp ce PSD a obținut șase mandate. Candidatul independent Cosmin Pop, situat pe locul 3 cu 8.509 voturi (13,91%), a obținut cu aproape 1.000 de voturi mai mult decât voturile primite de PNL din partea târgumureșenilor pentru Consiliul Local (7.860). Față de Horațiu Suciu, candidatul independent la funcția de primar, susținut de PNL, Cosmin Pop a obținut un număr dublu de voturi. Cunoscutul medic târgumureșean a obținut doar 4.114 voturi (6,73%), după o campanie electorală coordonată de conducerea PNL Mureș.

Se pare că listele candidaților PNL Mureș pentru Camera Deputaților și pentru Senat vor fi stabilite la București, de liderii naționali.

În Târgu Mureș, liberalii, bătuți tare de candidatul independent Cosmin Pop, lansat cu doar două luni înaintea alegerilor. După aflarea rezultatelor, acesta a vorbit despre problemele din PNL

La doar două zile după alegerile locale, omul de afaceri Cosmin Pop a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referire și la situația din PNL Mureș. Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferință cum comentează faptul că cei doi parlamentari liberali mureșeni au solicitat demisia președintelui PNL Mureș, Cosmin Pop a declarat că PNL trebuie să aibă în vedere că “adevăratul stăpân al liberalismului este societatea, care a transmis un semnal zguduitor în urmă cu două zile. Eu am luat mai mult decât dublul voturilor candidatului PNL la funcția de primar, iar eu, ca persoană fizică, am luat cu 1.000 de voturi mai mult decât organizația municipală PNL. Cred că este un semnal asupra falimentului în care se află actualul PNL, în actuala formă. Această sancțiune a fost aplicată unei forme de organizare cu resursa umană actuală”. El a mai spus că actuala conducere a PNL ar fi trebuit să își dea demisia fără să i se ceară. “Suntem obligați să avem onoare. Insist pe cuvântul onoare. Bărbăție și onoare. Nu trebuia să se ajungă aici. Ar fi trebuit să fie un act de onoare din partea întregii organizații, președinte, vicepreședinți și președintele organizației municipale. A-ți aduce partidul în situația actuală este o lovitură în onoare. Îi rog pe cei doi parlamentari să suspende presiunea pe care o pun pentru a-și da demisia, să îi lase răgaz de două zile pentru a da dovadă de onoare”, a declarat Cosmin Pop.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu