EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Zelenski: Atacurile lansate de ruși din regiunea Kursk meritau un răspuns corespunzător

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul țării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns “corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform agenției de presă Reuters.

“Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, și fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător”, a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat națiunii, pe fondul unei incursiuni transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Rusia a amenințat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special un atac în noaptea de sâmbătă spre duminică, soldat cu 13 răniți în orașul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu același nume, care de șase zile face obiectul unei incursiuni a trupelor Kievului.

Rusia a evacuat încă o regiune de teama ucrainenilor

Rusia a anunțat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina, pe fondul activității militare sporite de cealaltă parte a frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la declanșarea războiului în 2022, relatează AFP și Reuters.

“Dimineața se anunță alarmantă la noi: există activități dușmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga”, a anunțat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

“Sunt sigur că militarii noștri vor face tot posibilul pentru a face față amenințării care a apărut”, a mai menționat Gladkov.

“Pentru securitatea vieții și a sănătății populației noastre, începem să-i strămutăm” pe locuitorii acestui district “spre locuri mai sigure”, a precizat el.

Districtul are o populație de circa 14.000 de locuitori, potrivit cifrelor oficiale.

Acest anunț intervine în contextul în care armata rusă se confruntă de marțea trecută cu o incursiune armată fără precedent în regiunea Kursk la care participă “mii” de soldați ucraineni, potrivit unui înalt responsabil ucrainean.

Regiunea Belgorod, vecină cu regiunea Kursk, este cu regularitate ținta unor lovituri și atacuri cu drone, efectuate, potrivit Kievului, drept represalii pentru invazia rusă.

Atacurile îndrăznețe ale ucrainenilor pe teritoriul rus au drept scop să le arate susținătorilor occidentali că Kievul este capabil în continuare să desfășoare operațiuni militare majore, încercând în același timp să obțină o monedă de schimb în perspectiva unor posibile negocieri de pace, comentează Reuters.

Forțele ruse, care dețin supremația numerică și controlează 18% din teritoriul Ucrainei, au avansat în acest an de-a lungul frontului de 1.000 km după eșecul contraofensivei ucrainene din 2023.

Washingtonul a ordonat accelerarea trimiterii unui portavion în Orientul Mijlociu

Secretarul american al apărărării, Lloyd Austin, a ordonat portavionului USS Abraham Lincoln să-și “accelereze” deplasarea către Orientul Mijlociu, pe fondul intensificării temerilor privind o extindere în regiune a războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, a indicat duminică un responsabil de la Pentagon, informează AFP, Reuters și dpa.

Ministrul american al apărării a cerut flotei conduse de portavionul Lincoln, care transportă avioane de luptă F-35C, să meargă mai repede, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder.

Acesta a adăugat că duminică, Lloyd Austin a discutat cu omologul său israelian Yoav Gallant și a ordonat desfășurarea în aceeași zonă a submarinului nuclear lansator de rachete de croazieră USS Georgia.

Cei doi au discutat despre “importanța de a reduce daunele civile, de a progresa către încheierea unui armistițiu și eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza”, precum și de a descuraja atacurile grupărilor susținute de Iran, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării.

Situația din Orientul Mijlociu a devenit și mai tensionată după asasinarea în iulie a liderului militar al mișcării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, în apropiere de Beirut, într-un raid revendicat de Israel, și la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, atribuită de asemenea Israelului.

Există temeri privind o ofensivă de mare anvergură a Hezbollah, care este susținută de Iran, sau chiar a Iranului împotriva Israelului.

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat deja o întărire a dispozitivului său militar în regiune, inclusiv desfășurarea mai multor nave de război și avioane de luptă, între care un alt portavion, USS Theodore Roosevelt.

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de un atac fără precedent al unor comandouri ale Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie anul trecut, care a dus la moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe datele oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă ținute captive în Gaza, iar 39 din acestea ar fi murit, conform armatei.

Represaliile israeliene din Gaza au ucis până acum 39.790 de persoane, conform datelor Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, care nu detaliază numărul civililor și luptătorilor uciși.

Lasă un comentariu