La Reghin, Atelierul cămășii cu ciupag

Distribuie pe:

Joi, 15 august, începând cu ora 12, Muzeul Etnografic “Anton Badea” din Reghin va găzdui cea de a XV-a ediție a Festivalului Național de Poezie Populară, în cadrul căreia vor fi lansate volumele Cântece și poezii din grădina Sufletului, având-o ca autoare pe Maria Pop, și o Antologie de poezie populară.

Programul cuprinde și o nouă ediție a Șezătorii Reghin, participanții având ocazia de a urmări în direct cum funcționează “Atelierul cămășii cu ciupag” și modul în care este refăcut portul popular specific zonei de către membrele grupului. Acestea își propun să readucă la viață frumusețea și autenticitatea cămășilor cu ciupag și a catrințelor cu trup vânat, piese esențiale, componente ale costumului tradițional: “Șezătoarea noastră are doar un an, dar cătrânțele și cămășile sunt toate începute și cresc pe zi ce trece. Ne întâlnim la șezătoare nu doar pentru a coase, ci și pentru a ne oferi susținere, a ne destinde și a ne bucura de compania celor care împărtășesc aceeași dragoste pentru tradiții. Fiecare întâlnire este o călătorie în timp, unde învățăm și recreăm meșteșugurile autentice ale străbunilor noștri”.

Șezătoarea se bucură de sprijinului Casei de Cultură și al Muzeului Etnografic “Anton Badea”, cu mulțumiri speciale adresate directoarei Roxana Maria Man și etnologului Maria Borzan pentru susținerea lor neprețuită, precum și Feliciei Daniela Bugnar, coordonatoarea proiectului, și Gabrielei Suciu, care ghidează și supraveghează confecționarea cămășilor. (sursa și foto - Muzeul Etnografic “Anton Badea”) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu