Guvernul ajută Fabrica de Zahăr Premium din Luduș cu peste 62,5 milioane de lei

Distribuie pe:

Fabrica de Zahăr Premium SA din Luduș va beneficia de un ajutor de stat în valoare de 62,5 milioane de lei prin programul guvernamental INVESTALIM derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rural (AFIR). Conform Listei solicitanților eligibili publicată de AFIR, fabrica de zahăr din Luduș s-a calificat pentru obținerea ajutorului de stat, obținând 650 de puncta. Banii vor fi folosiți pentru investiții în retehnologizare, restul sumei până la 128,8 milioane de lei fiind suportată de patronii români ai companiei.

Conform publicației economica.net, Fabrica de Zahăr Premium SA din Luduș va investi acești bani, în următorii trei ani, pentru creșterea capacității de producție prin mărirea de la 3.200 de tone pe zi la 4.000 de tone pe zi a cantității de sfeclă tăiată și în extinderea sortimentelor prin achiziția de echipamente pentru punerea pe piață a zahărului la 1 kilogram, a zahărului vanilat și achiziția unei linii modern pentru producția de zahăr la pliculețe.

Pentru campania din toamnă, fabrica trece printr-un process de reparații capitale - remont.

Pentru campania de producție din toamna acestui an, fabrica a contractat sfeclă de zahăr de pe o suprafață de 8.300 ha, care este cultivată de aproximativ 500 de fermieri.

Așteptările de anul acesta sunt ca productivitatea sfeclei de zahăr să fie la fel de mare ca și anul trecut sau mai mare. Până în prezent, condițiile meteorologice au fost favorabile pentru această cultură. “Dacă anul trecut am reușit o producție de

25.000 tone de zahăr, anul acesta, având în vedere suprafața de cultură de sfeclă contractată, sperăm la o producție de aproximativ 60.000 tone”, au declarat la începutul verii reprezentanții fabricii pentru “Cuvântul liber”.

Producătorul de zahăr ludușean are o colaborare bună cu fermierii din zonă, în afara ajutorului constând în sămânță, îngrășăminte etc., la solicitarea cultivatorilor, fabrica a plătit sfecla de zahăr în avans pentru ca aceștia să-și achiziționeze utilaje dedicate culturilor de sfeclă de zahăr.

Anul trecut, investitorii români Mihaela Neagu și Mihail Daniel Matache au cumărat fabrica de zahăr din Luduș de la compania franceză Tereos, al doilea producător de zahăr din lume, salvând astfel unitatea de producție de la închidere. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu