Ciolacu: 518 km de autostradă în lucru, 781 km în licitații sau proiectare

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la acest moment, sunt în lucru efectiv 518 kilometri de autostradă și drum expres, iar restul până la 781 de kilometri sunt în faza de licitații sau în etapa de proiectare, subliniind că investitorii nu vor veni în țara noastră la nivelul dorit, dacă nu se vor continua investițiile în infrastructură.

Șeful Executivului a efectuat, miercuri, o vizită de lucru, împreună cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe Autostrada A7, tronsonul Ploiești - Buzău, Nod Dumbrava, județul Prahova.

“E legătura între Autostrada A3 și Autostrada Moldovei, ambele loturi sunt în timpul asumat prin contract, să se finalizeze până la sfârșitul anului. Companii românești, companii mixte, oricum, din punctul meu de vedere, sunt un exemplu de lucru. Sunt aproape 781 de kilometri de autostradă și de drum expres în lucru, 518, parcă, sunt efectiv în lucru, diferența, vreo 263, sunt licitați și în etapa de proiectare. 363 sunt în licitație, și vreo 234,67, din câte îmi aduc eu aminte, de drumuri naționale în lucru, în acest moment. Cam asta este anvergura lucrărilor în infrastructura mare în România”, a precizat Marcel Ciolacu.

El a subliniat, în context, importanța infrastructurii atât pentru atragerea de noi investiții, cât și din punct de vedere al forței de muncă.

“Toată ziua vorbim de relocări de companii, în urma războiului din Ucraina, din Rusia, din alte zone ale Europei, pentru că România are cel mai bun mix de energie și nu are o dependență de gazul rusesc. Nimeni nu vine, dacă nu investim în infrastructură. Mai mult, aceste investiții sunt într-o zonă de dezvoltare a României uitată total mult prea mult timp. Și atunci, dacă dezvolți prea mult într-o zonă, cum ar fi zona Ardealului, unde s-a dezvoltat oricum, nu mai este forță de muncă. De aceea a plecat atâta forță de muncă, plusvaloare, a plecat în străinătate. E pentru prima oară când acest capitol de plecări și reveniri în România e pe plus. Din punctul meu de vedere, e un indicator care încurajează că am abordat lucrurile corect”, a mai declarat Ciolacu.

Totodată, acesta a punctat că 60% din investițiile în infrastructură sunt susținute de la buget.

“Normal că lucrurile se fac și pe împrumut, se fac și pe deficit și, în acest moment, 40%, de fapt, din toate lucrările de la Ministerul Transporturilor sunt prin PNRR sau bani europeni. Restul de 60% vin din bugetul de stat. Pentru mine și actualul Guvern al României, lucrările în infrastructură sunt prioritare și se vede că decizia a fost una corectă, pentru că se multiplică foarte repede în economie, de asta și vin mult mai mulți bani la bugetul statului și sunt încasări mai mari”, a subliniat Ciolacu. (Agerpres)

Lasă un comentariu