Fermier mureșean: Trufele devin tot mai rare din cauza secetei

Distribuie pe:

Proprietarul primei plantații de trufe din România care a obținut certificatul de produs montan acreditat, fermierul Gheorghe Șilian, din satul Archita, susține că trufele devin tot mai rare, atât în pădure, cât și în plantații, producția diminuându-se cu circa 40% pe fondul secetei excesive din ultimii doi ani.

“Am început «vânătoarea de trufe» doar că rezultatele sunt un pic sub așteptări din cauză că la noi nu a plouat și, nefiind apă în sol, suferim și noi, și plantele și trufele. Sezonul de trufe a început în 15 iulie și durează până în noiembrie (...). Seceta a diminuat numărul tufelor foarte mult. Își pot reveni pe parcurs, doar dacă încep ploile, dar își revin cele din octombrie. Trebuie o perioadă lungă pentru a se forma trufa. Și la mine pe plantație e secetă, dar nu-i chiar ca în pădure, fiindcă mai irig. Dar nici aici nu răzbesc să dau destulă apă, trag apă din trei fântâni și pe urmă trebuie să aștept o săptămână să se umple iar. S-au diminuat, comparativ cu acum doi ani, să zicem cam cu 40%”, a declarat Gheorghe Șilian.

Fermierul a spus că ultimii doi ani au fost foarte secetoși la Archita, unde deficitul de apă din sol e foarte mare.

“În pădure e și mai mare problemă din cauză că arborele mare are nevoie de 20.000 litri de apă ca să crească. La mine în plantație trebuie undeva la vreo 400-500 litri de apă la o plantă, dar și așa e greu. În plus, nu e totuna cum dăm noi prin irigații, comparativ cu ce vine de la Dumnezeu”, a subliniat fermierul.

Pentru “vânătoarea de trufe”, de la debutul sezonului s-au înscris trei grupuri de turiști, însă cele mai multe grupuri sunt programate în perioada septembrie-octombrie, în majoritate străini.

“Oamenii vor să trăiască o experiență nouă și reacția lor o vezi când găsesc cățeii prima trufă. Dar cei care se angajează acum la o vânătoare de trufe să se aștepte să găsească cam 5-10 trufe, ca să nu zică că ar veni degeaba, dar să nu se aștepte să găsim o jumătate de kilogram. În vânătoarea de trufe noi ne ducem cu cățeii, ei caută trufele și când le găsesc, primesc câte o recompensă. Turiștii fac poze cu ele. După fotografii, vizităm un stejar care are vârsta undeva la 450-500 de ani, are 6 metri în circumferință, după care facem un brunch, acasă sau în pădure, cu mâncare, cu băutură, cu de toate. După aceea se pot vizita Biserica Fortificată din Archita sau șurile, care erau cândva primul zid de apărare al satului”, a mai afirmat Gheorghe Șilian.

Fermierul a lucrat în Italia 14 ani, iar acolo s-a familiarizat cu modul în care se cultivă trufele și ce anume are de făcut pentru a avea propria plantație cu aceste valoroase ciuperci negre.

“Am venit acasă și am decis să risc și eu. Investiția este mare și oamenii evită să o facă. Pe o plantație de 15 ari am plătit 5.000 de euro, dar am crezut în ideea asta, pentru că am văzut cum e în străinătate. Am găsit un patron italian care are o firmă în Mureș, a venit, am făcut un contract că se ocupă de plantație patru ani și mă învață cum să procedez și cum trebuie întreținută această plantație”, a arătat Gheorghe Șilian.

El spune că trufele nu pot fi plantate oriunde, fiindcă au nevoie de condiții speciale, care presupun existența unor arbori necrozați, însă nici nu pot fi recoltate de oricine, de aceea se apelează la câini special dresați pentru identificarea delicatesei.

Gheorghe Șilian susține că trufa are un gust care nu se aseamănă cu nimic, este o ciupercă ce are calități extraordinare, fiind atât un afrodisiac, cât și un produs pentru detoxifierea organismului. (Agerpres)

Lasă un comentariu