În atenția antreprenorilor! Guvernul a aprobat Programul “Start up Nation - România” ediția 2024

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat ordonanța pentru implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii “Start up Nation - România” ediția 2024, finanțat din fonduri externe, a anunțat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea.

“Astăzi am aprobat Ordonanța Guvernului privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii StartUp Nation 2024, adică a patra ediție a acestui program, de data aceasta cu finanțare din fonduri europene”, a precizat Oprea, la sfârșitul ședinței Executivului.

Potrivit ministrului, finanțarea acestui program se va face din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

“Este un program deja negociat cu ținte din Uniunea Europeană. Are două componente majore: unu - pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor până la 30 de ani, cu finanțare de 300 de milioane de euro. Și a doua componentă este pentru grupurile țintă până în 35 de ani, în care este o țintă și pe minoritatea rromă”, a explicat Radu Oprea.

El a menționat că acest program are o parte de educație financiară, de formare profesională, de cursuri de formare.

“Vom avea o platformă pe care se vor înscrie companiile și firmele de formare profesională acreditate, astfel încât să putem avea acces la cât mai multe persoane, în special din grupurile țintă. Îmi doresc să avem și module online pentru a putea să ajungem și la cei din diaspora, astfel încât toți cei care doresc să devină antreprenori în România să poată folosi și această oportunitate. După ce parcurg această etapă, vor putea să depună proiectele și elementul de noutate de anul acesta este faptul că alocația financiară nerambursabilă va fi de 250.000 lei, în loc de 200.000 lei, așa cum ne-am obișnuit până acum”, a indicat Radu Oprea.

Conform acestuia, în privința cursurilor de formare profesională, se estimează că, în cursul lunii septembrie, platforma va deveni funcțională, lucrările derulându-se cu STS.

“Am avut un foarte mare ajutor și de la Consiliul Concurenței și de la celelalte ministere, de la Finanțe, de la Justiție. Și, în octombrie, cred că vor putea să fie depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și MEAT, astfel încât să putem să încheiem contractele, dar lucrurile acestea se vor desfășura în intervalul de timp în care antreprenorii vor putea să se perfecționeze, să facă cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă cred că vor să devină antreprenori în România”, a menționat Oprea.

Ministrul a adăugat că pentru prima ediție a programului cifrele sunt “extraordinar de bune”.

“Am făcut indicatorii de performanță pentru prima și a doua ediție din Startup Nation, care au deja perioada de monitorizare încheiată, la a treia ediție suntem în curs de efectuare a plăților. La prima ediție, cifrele sunt extraordinar de bune, din punctul meu de vedere. Am avut investiți 1.320.000.000 lei, din care 420 de milioane au fost fonduri europene, 900 de milioane din bugetul de stat. S-au creat 7.150 de întreprinderi și în cinci ani de zile sunt active 6.534 de întreprinderi, adică 91,39%”, a indicat Radu Oprea.

El a mai precizat că au fost create 12.603 locuri de muncă prin acest program, rentabilitatea fiind de 151%.

“Acest lucru înseamnă că, prin taxele și impozitele plătite de către aceste companii, într-un scenariu minimal, cu 1% impozit pe cifra de afaceri și în ipoteza salariului minim pe economie, deja au fost colectate peste 460.000.000 lei impozite și taxe”, a punctat ministrul.

Radu Oprea a mai spus că, la ediția a doua a programului, din anul 2018, la început au fost 8.092 de întreprinderi, iar astăzi sunt în funcțiune 7.848, adică 96,99% dintre ele.

“Au fost create 31.478 de locuri de muncă, sunt active astăzi în toate aceste companii o rentabilitate de 112%, adică au fost încasați în trei ani de zile din taxe și impozite 1.770.000.000, cu o investiție de 1.000.573.000 inițial”, a completat ministrul.

Potrivit acestuia, Programul Startup Nation este “un proiect de succes, un proiect fanion al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului” și a reprezentat “acel impuls de care au avut nevoie antreprenorii din România pentru a face pasul și a-și îndeplini visurile”. (Agerpres)

Lasă un comentariu