REȚINUT PENTRU TRAFIC DE DROGURI DE MARE RISC

Distribuie pe:

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

La data de 6 august a.c., persoana în cauză a fost prinsă în flagrant delict, în municipiul Târgu Mureș, în timp ce ar fi deținut, în scopul comercializării, 13 plicuri conținând substanță psihoactivă 2MMC.

Ulterior, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate 20 de plicuri conținând 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal (drog de mare risc), peste 60 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, precum și alte mijloace de probă.

În cursul aceleiași zile, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea unei persoane, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 7 august, să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

IPJ MUREȘ

Bărbat reținut pentru înșelăciune prin metoda “șmen”

La data de 6 august a.c., în urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș - Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Chinteni, județul Cluj, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, la finalul anului 2022, cel în cauză ar fi indus în eroare un angajat al unei societăți comerciale aflate în cartierul Tudor din municipiul Târgu Mureș.

În cauză, acesta și-ar fi manifestat intenția de a achiziționa un produs în valoare de 6 lei, arătând angajatului o bancnotă de 200 de lei, ulterior distrăgându-i atenția și introducând bancnota respectivă în buzunar.

Ulterior, bărbatul a primit bunul în cauză și restul de 194 de lei, părăsind incinta societății comerciale inclusiv cu bancnota de 200 de lei afișată inițial angajatului.

În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș.

Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.

Polițiștii atrag atenția asupra înșelăciunilor comise prin metoda “șmen”

Aceste metode se bazează, în general, pe neatenție, în majoritatea cazurilor fiind vizați vânzătorii sau angajații diferitelor societăți comerciale.

De cele mai multe ori, infractorul îi oferă victimei o bancnotă cu o valoare mare, pentru a cumpăra un produs ieftin, iar prin diferite modalități de distragere a atenției, acesta ascunde o parte din bani sau chiar întreaga sumă, primind atât restul de bani, cât și produsul aparent cumpărat.

La același mecanism pot recurge și pentru schimbarea unei bancnote cu o valoare mare, aceștia reușind prin distragerea atenției să părăsească societatea comercială atât cu bancnota pentru care au solicitat schimbarea, cât și cu bancnotele de schimb, dublându-și astfel sumele.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii recomandă cetățenilor, și în special vânzătorilor sau casierilor, să manifeste atenție sporită la astfel de solicitări din partea persoanelor necunoscute.

Se recomandă ca în orice situație, să își concentreze atenția asupra sumelor manipulate, asigurându-se că banii au fost înmânați înainte de a oferi un eventual rest.

De asemenea, să acorde o atenție sporită eventualelor încercări de distragere a atenției.

Cetățenilor li se recomandă să se adreseze, pentru efectuarea de schimburi valutare, doar unităților autorizate în acest scop, să consulte cu atenție cursul valutar afișat, să verifice suma primită la schimb, solicitând chitanță pentru efectuarea operațiunii.

Polițiștii recomandă să nu aibă încredere în “binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi “cursul” oferit de aceștia.

În cazul în care vă confruntați cu astfel de situații, polițiștii vă sfătuiesc să rețineți cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentație etc.), tipul, marca și numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă și direcțiile de deplasare.

Sesizați Poliția când aveți date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracțiuni!

Lasă un comentariu