Faceți curățenie în biserică!

Distribuie pe:

Unii dintre prelați, chiar aflați în ranguri înalte ale Bisericii Ortodoxe din România, confundă adeseori misiunea lor de păstori duhovnicești, de îndrumători spirituali și gazde morale pentru refugiul, pentru alinarea sufletească a celor năpăstuiți de împovărătoare încercări existențiale, cu atotputernicia bisericească. Se cred niște demiurgi, se substituie dumnezeirii și denaturează în interesul lor credința, aservind-o intereselor personale, materiale, precum și propriilor judecăți și raționamente, răzlețite grav și, pesemne, irecuperabil de la sfințenie.

După multe gafe și aberații personale, aflăm că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, o comite din nou. Afirmă că soții nu trebuie „să se bucure de plăcerile trupești" mai mult de două ori pe săptămână, iar în zilele de sărbătoare și în perioadele de post, deloc. Teodosie susține că așa prevăd canoanele. „Chiar au fost familii care trăiau în abstinență și doar pentru a se naște copii se întâlneau foarte rar", a adăugat el.

Anterior, acesta le-a sfătuit pe femeile care nu simt nevoia să aibă „relații" cu soții lor să „facă și după voia soțului", ca să nu „destrame" căsnicia. Argumentul adus de înaltul prelat este acela că s-au căsătorit, iar „căsătoria este o cruce".

A mai susținut că „cel care se căsătorește cu o femeie divorțată comite adulter". A declarat că bărbații ar trebui să poarte barbă. Prelatul a menționat că bărbații „fără barbă sunt ciuntiți".

După o investigație a jurnaliștilor de la „Recorder" - „Corupție în numele Domnului", Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului este urmărit penal de DNA. Procurorii anticorupție din Constanța îl suspectează de cumpărare de influență. Un consilier al său, pe care înaltul prelat ortodox îl numește chiar „mâna sa dreaptă", este la rândul său cercetat pentru complicitate la aceeași infracțiune.

Decât astfel de arhierei, mai bine lipsă. Nu este un caz singular, mai sunt mulți alții asemenea. În limitele lor intelectuale, înțeleg obtuz, eronat, credința, cuvântul biblic și iubirea, astfel încât practică religia disonant, după ureche și interese. Nu fac nicio cinste bisericii, doar îi alungă și risipesc pe creștini, îi îndepărtează pe cei care pricep de sfânta biserică.

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu