SUA: Doi condamnați la moarte, executați în Texas și Utah

Distribuie pe:

Un american condamnat la moarte pentru uciderea unei femei care ieșise la alergare, în 1997, a fost executat miercuri în Texas prin injecție letală, informează AFP.

Arthur Lee Burton, în vârstă de 54 de ani, a fost declarat mort la ora locală 18.47 (23.47 GMT), după ce i-a fost administrată injecția letală în penitenciarul din Huntsville, au precizat autoritățile locale.

Acesta fusese condamnat la moarte pentru că a omorât-o în iulie 1997 pe Nancy Adleman, mama a trei copii, în timp ce făcea jogging în apropiere de locuința sa din Houston. Femeia a fost strangulată cu șireturile de la propriii pantofi. Avocații lui Burton au cerut Curții Supreme anularea condamnării cu argumentul că bărbatul ar fi retardat mintal, dar instanța le-a respins miercuri cererea fără alte detalii.

A fost a treia execuție din Texas începând din ianuarie și cea de-a 11-a din SUA de la începutul anului.

O altă execuție prin injecție letală a avut loc în noaptea de miercuri spre joi la Salt Lake City, în Utah, prima după 14 ani din acest stat din vestul SUA.

Taberon Honie, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la moarte pentru că a violat-o și ucis-o pe mama fostei sale iubite, în 1998.

Pedeapsa capitală a mai fost aplicată anterior în Utah în 2010. Ronnie Lee Gardner a fost împușcat atunci de un pluton de execuție după ce a omorât un barman, iar apoi un avocat într-o tentativă de evadare, în 1985.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state din cele 50 ale SUA, iar în alte șase - Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania și Tennessee - funcționează un moratoriu asupra execuțiilor. (Agerpres)

Lasă un comentariu