Ministrul ungar de externe: “Decizia Kievului de a opri livrările Lukoil către Ungaria și Slovacia a fost probabil orchestrat de la Bruxelles”

Distribuie pe:

Decizia Kievului de a opri livrările Lukoil către Ungaria și Slovacia a fost probabil “orchestrat de la Bruxelles”, deoarece acesta “nu poate suporta faptul că Ungaria nu a cedat în fața presiunilor”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, citat duminică de MTI.

Adresându-se sâmbătă participanților unui eveniment organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Esztergom, ministrul a declarat că Uniunea Europeană “a pierdut mult din putere”, dar “cu siguranță nu este atât de slabă încât să tolereze ca o țară candidată să ia o decizie fără nicio consultare”, amenințând securitatea aprovizionării cu energie a două state membre ale UE.

El a spus că acțiunea Ucrainei a afectat o treime din importurile de țiței ale Ungariei și 40-45% din importurile Slovaciei, “un risc semnificativ pentru aprovizionarea cu energie”.

În plus, Croația a abuzat de poziția sa prin “creșterea de mai multe ori a taxelor de tranzit” și limitând Ungaria la contracte pe termen scurt, a adăugat el.

Șeful diplomației ungare a declarat că Bruxelles-ul și Zagrebul “nu ar trebui să dicteze traseul [resurselor] noastre energetice, așa cum nici noi nu le spunem altora”.

“Chiar dacă solidaritatea este unul dintre cuvintele cele mai des folosite în discursul politic european, Bruxelles-ul nu face nimic, în timp ce un candidat la aderare încearcă să pună două state membre într-o situație dificilă, iar un al treilea încearcă să profite de pe urma acestei situații”, susține Szijjarto.

El a declarat că criticile aduse Ungariei cu privire la abordarea sa față de Ucraina trebuie să fie respinse acum că aceasta primește 42% din energia sa electrică din Ungaria, care a primit peste 1,3 milioane de refugiați și aproximativ 1.500 de instituții sunt frecventate de copiii refugiaților, precum și “în pofida faptului că Ucraina încalcă drepturile minorității etnicilor maghiari”, conform ministrului ungar.

Atât timp cât această situație persistă, nu poate fi vorba de plata a miliarde de euro din Instrumentul european pentru pace, a spus Peter Szijjarto, afirmând că denumirea acestuia “este mai degrabă tragică decât amuzantă”.

Potrivit lui, Rusia a avansat între timp, în pofida faptului că aliații occidentali au livrat arme în valoare de multe miliarde de euro în Ucraina în ultimii doi ani și jumătate.

“Noi, printre puținii în Europa care pot vorbi cu oricine, avem sarcina de a redeschide canalele diplomatice și de a relua dialogul”, a spus el. (Agerpres)

SUA asigură Israelul de tot sprijinul în cazul unui atac de răzbunare al Iranului

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a asigurat duminică pe omologul său israelian Yoav Gallant de “sprijinul neclintit al SUA” în cazul unui atac de răzbunare din partea Iranului, informează luni dpa.

Conform unui anunț făcut de Pentagon, cei doi oficiali au discutat telefonic despre “mișcările de poziție ale forței” SUA pentru a îmbunătăți protecția, pentru a întări capacitățile de apărare ale Israelului și pentru a descuraja tensiunile în regiunea Orientului Mijlociu.

Pentagonul a mai informat că Lloyd Austin și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o încetare a focului în războiul din Fâșia Gaza și pentru un acord de eliberare a ostaticilor rămași în enclava palestiniană.

Tensiunile în regiune au crescut în urma uciderii, săptămâna trecută, la Beirut a unui lider militar al Hezbollah, Fuad Shukr, și a liderului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran.

În contextul amenințărilor recente ale Iranului cu un atac asupra Israelului, nu este clar, în prezent, când și cum se vor concretiza represaliile, însă conducerea iraniană și miliția libaneză pro-iraniană Hezbollah au menționat de mai multe ori că acestea vor avea loc în “următoarele câteva zile”. (Agerpres)

Lasă un comentariu