Proiect: Casele și terenurile, vândute sau donate doar cu certificat de atestare fiscală!

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță, potrivit căruia proprietarii care vor să își vândă sau să își doneze clădirile și terenurile vor fi obligați să își achite mai întâi eventualele datorii pe care le au la administrația fiscală.

Prin urmare, la fiecare astfel de tranzacție, va fi obligatorie prezentarea unui certificatului de atestare fiscală, atât de către proprietar, cât și de către cumpărător. Dacă proprietarul are datorii fiscale, acestea vor trebui achitate înainte ca tranzacția să fie finalizată:

“Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra unor bunuri reprezentând clădiri și terenuri, proprietarul și persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate asupra acestor bunuri trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal central.

În cazul în care în certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului sunt cuprinse obligații fiscale (bugetare) restante, acesta conține acordul organului fiscal central pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se virează suma aferentă obligațiilor datorate.

În acest caz, notarul verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății obligațiilor fiscale în contul indicat de organul fiscal central, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.

În cazul în care persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează obligații fiscale restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate”, se precizează în proiectul de ordonanță.

Aceeași regulă va fi aplicată și atunci când este vorba despre donații de clădiri și terenuri: “În situația în care se încheie contract de donație, caz în care nu există un preț, trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central.

Prin noile prevederi, nu se are în vedere blocarea realizării tranzacției, ci doar asigurarea din partea statului că își recuperează datoriile de la contribuabili”. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu