DUO ANDRÁS CSÁKI ȘI JÁNOS BÁLINT (Ungaria), pe scena Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis (6-11 August 2024, Târgu Mureș)

Distribuie pe:

Csáki Andás s-a născut în Budapesta și a început să cânte la chitară de la vârsta de 11 ani. În 2007 a absolvit Universitatea de Muzică Liszt Ferenc sub îndrumarea profesorului de chitară Eötvös József. A urmat cursuri la Academia de Muzică Southern din California, cu profesorul Scott Tennant. Csáki András a participat din 1995 până în prezent la numeroase cursuri de masterclass cu Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis și David Russell. Până în 2011 a câștigat 24 de concursuri, printre care se numără și al 51-lea Concurs internațional de chitară din Tokio - 2008. În 2009 a câștigat primul loc la a 42-a ediție a concursului “Michele Pittaluga” iar în 2011 a câștigat concursul Julia Arcas din Spania. Pe lângă cariera de interpret solo s-a dedicat și muzicii de cameră. A susținut numeroase cursuri de măiestrie în China, Estonia, Franța, Marea Britanie, Grecia, India, România, Italia, SUA și în Ungaria. În prezent este profesor la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

János Bálint s-a născut în 1961, în Ungaria. A absolvit Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, în 1984. A obținut numeroase premii la concursuri internaționale (Ancona, Leipzig, Markneukirchen ). A fost flautist solist al Orchestrei Simfonice a Radioului Maghiar 1981-1991 și al Orchestrei Filarmonice Naționale Maghiare 2000-2006. A fost fondator și director al Institutului Doppler pentru flaut de la Budapesta. În prezent, este profesor la Musikhochschule din Detmold, Germania și supervizor la Academia de Muzică din Kragujevac, Serbia și profesor invitat la Academia de Muzică Karol Szymanowski din Katowice. În calitate de solist a concertat în aproape toate țările europene, dar și în SUA, Japonia, Taiwan, Coreea și Israel, cu parteneri precum András Schiff, Martha Algerich, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Auréle Nicolet. A înregistrat peste 30 de CD-uri cu Hungaroton, Capriccio și Naxos. În fiecare an conduce 10-12 cursuri de măiestrie în întreaga lume. În 2008 a primit cea mai înaltă recunoaștere maghiară pentru performanță muzicală, premiul Franz Liszt, acordat de Ministerul Culturii și Educației din Ungaria.

Lasă un comentariu