România se poate însănătoși prin sport!

Distribuie pe:

Vrem performanță, vrem să ieșim în stradă să ne bucurăm pentru succesul echipelor naționale și vrem să avem generații viitoare sănătoase și competitive. Aceasta în timp ce în România, în școala primară, mai există doar o oră de educație fizică pe săptămână, oră care este adesea sărită de majoritatea elevilor pe baza unei simple scutiri. Statul a investit prea puțin în baze sportive, iar între cluburile de stat și cele private există, de cele mai multe ori, o concurență neloială în ceea ce privește atragerea de fonduri publice pentru funcționare. Opinia mea este că, fără cluburile sportive de stat, cum ar fi CS Dinamo, CS Steaua sau CS Mureșul din Târgu Mureș, club aflat în subordinea guvernului prin Agenția Națională pentru Sport, nu am avea performanțele internaționale notabile, puține cum sunt ele, pe care le avem astăzi.

Statul român, prin autoritățile sale centrale și locale, trebuie să construiască baze sportive, cât mai multe și cât mai diverse. Astfel, toate cluburile, indiferent de forma lor de finanțare, ar avea acces nemijlocit la infrastructura necesară pentru clădirea performanței. Acestea vor servi atât sportului de masă, cât și celui profesionist.

În plus, ar trebui reintroduse cel puțin patru ore de sport pe săptămână, iar gimnaziile și liceele ar trebui, obligatoriu, să participe la competiții sportive interșcolare. De asemenea, acreditarea universităților ar trebui să fie condiționată de practicarea unui număr minim de sporturi în competiții universitare sau chiar în competiții naționale.

Sportul generează activități economice directe, indiferent dacă vorbim de mari cluburi de fotbal sau de cluburi și săli de sport locale. Aceste activități sportive necesită implicare umană, ceea ce le face eficiente în crearea de locuri de muncă la nivel local. Pe scurt, sportul este un motor economic important.

Evenimentele și activitățile sportive influențează direct și puternic economiile locale, oferind oportunități de marketing și promovare, de la produse specifice până la atragerea investițiilor străine. Sportul are legături multiple cu alte activități economice, în special cu turismul, și poate fi un component esențial al unei strategii de dezvoltare mai ample.

Nici nu ar mai trebui menționat faptul că activitățile sportive îmbunătățesc agilitatea mintală și condiția fizică, cu efecte directe asupra productivității și contribuind la un proces de îmbătrânire activă și sănătoasă. Sportul motivează oamenii și duce la bunăstarea și coeziunea socială.

De ce am amintit de școli și am subliniat importanța economică și socială a sportului? Pentru că suntem tot mai îngrijorați de faptul că mulți tineri nu muncesc și că mulți tineri și chiar copii consumă droguri. Oare o strategie de dezvoltare și promovare a sportului în școli, de construire de baze pentru sportul de masă, nu ar fi o mână întinsă copiilor, mulți dintre ei lăsați azi pradă traficanților?

Campionii olimpici români, medaliați de curând la Paris, au readus în discuție problema lipsei infrastructurii sportive. Pe bună dreptate. După mesajul tranșant către guvernanți al lui David Popovici, am publicat în cotidianul nostru un articol referitor la beneficiile pe care le-a adus orașului inaugurarea, în urmă cu doi ani, la 2 august 2022, a Bazinului Olimpic din Târgu Mureș. Este vorba despre peste 600 de persoane care zilnic înoată în acel bazin, fie că sunt amatori sau sportivi de performanță, legitimați ai celor 14 cluburi de natație. Este vorba despre un adevărat fenomen care se va lăsa și cu lauri nu peste mult timp. Din miile de copii și tineri care se antrenează în Bazinul Olimpic vom vedea campioni.

Așteptările sunt la fel de mari și în cazul Patinoarului Acoperit din Parcul Municipal, la care se lucrează în mod susținut. Sperăm ca și Sala Sporturilor din Târgu Mureș să beneficieze de o investiție majoră de reabilitare și modernizare, documentele pentru finanțare fiind deja depuse.

Nu departe de Târgu Mureș, la Cerghid, funcționează, de aproape șase ani, Transilvania Motor Ring, un circuit care a pus județul Mureș pe harta internațională a sporturilor cu motor.

Sunt doar câteva exemple, din fericire locale din județul nostru, despre cum investițiile în baze sportive schimbă soarta unei comunități. Campania electorală pentru Parlamentul României este un bun prilej pentru a pune presiune serioasă pe principalele partide pentru a acorda mai multă atenție în guvernarea viitoare investițiilor în sport.

Dragoș Bardoși

foto: freepik.com

Lasă un comentariu