Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care afirmă că trebuie continuate eforturile de a sancționa și de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup.

“Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ne reafirmăm angajamentul pentru prețuirea și apărarea drepturilor fundamentale și a demnității umane. În Europa, ura și intoleranța, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viața a aproape jumătate de milion de romi - copii, femei și bărbați. Autoritățile române din acele vremuri au contribuit, în mod rușinos, la acest bilanț criminal, 25.000 de romi fiind deportați, iar dintre aceștia 11.000 nu au supraviețuit”, spune șeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidențial, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Potrivit președintelui Iohannis, “experiențele de viață și poveștile celor ale căror visuri și speranțe au fost năruite de discursul urii și de politicile rasiste rămân un testament ingrat al discriminării și, totodată, un important mijloc prin care să luptăm împotriva perpetuării nedreptăților și să promovăm valoarea și importanța diversității, a solidarității și a grijii față de semeni”.

“De asemenea, este esențial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranța și discriminarea față de diferite minorități. În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancționa și de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup”, arată șeful statului.

El subliniază că România și-a asumat pe deplin trecutul și a făcut progrese importante pentru prevenirea și combaterea discriminării, a rasismului, a antisemitismului și a xenofobiei, prin măsuri legislative menite să încurajeze incluziunea, acceptarea și egalitatea.

“Sunt convins că societatea noastră este una matură, care va cultiva și în viitor solidaritatea, unitatea, toleranța și compasiunea, astfel ca generațiile următoare să poată trăi în libertate și pace! Fie ca amintirea victimelor genocidului să rămână veșnică în inimile noastre!”, conchide președintele Klaus Iohannis. (Agerpres)

Lasă un comentariu