Vara

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Vreme caracterizată prin căldură dogoritoare specifică zilelor de vară; în general, apare când temperaturile maxime ating 35° C în cursul zilei și se situează în jurul a 20° noaptea. 2) Sistem de optimizare a oligoelementelor în mediul de cultură - Un “animal” răcoritor pe timp de vară. 3) Steaua din centrul sistemului nostru solar; mijlocul verii sau Solstițiul de vară are loc când unul din polii pământului are înclinația maximă față de această stea - Care durează puțin (despre zi, noapte etc.). 4) Indicativul auto al județului Tulcea - Fruct de copac viguros cu coroană amplă, care oferă umbră și căldură în lunile de vară - Călduros la urmă! 5) Într-o boare la răcoare! - Stațiune balneo-climaterică în județul Ialomița, pe malul lacului cu același nume; în fiecare vară își așteaptă oaspeții cu plaje însorite și posibilități de tratament multiple. 6) “Natural Leaming Initiative” (acronim) - Cum iese o negresă din Marea Roșie? - Alifia satelor... luată din mirt! 7) Situate la ieșirea din Agigea! - Cel din traistă (pop.). 8) Activitate fizică practicată de amatori sau profesioniști, printre cele de vară numărându-se: înot, windsurfing, fotbal pe plajă, volei pe nisip, jogging prin parcuri ori pe nisip sau scufundări acvatice (sg.) - Element de compunere însemnând “pe deplin”, “complet”. 9) Spații comerciale stradale permanente sau temporare, care oferă vara pe litoral mâncare de tip fast-food, băuturi răcoritoare, bere, înghețată, porumb fiert, vată de zahăr etc. - Perioadă de timp, din care există una “de vară”, adoptată cu scopul de a folosi din plin cât mai mult timp lumina Soarelui; ideea acestui sistem îi aparține președintelui american Abraham Lincoln și provine din secolul al XVIII-lea. 10) Sportivi amatori sau profesioniști, care se aventurează vara în largul mării sau al lacurilor și râurilor cu dublul scop al exercițiului fizic și al răcoririi.

VERTICAL: 1) “Stațiunea tineretului” de pe litoralul românesc al Mării Negre, cunoscută datorită vieții de noapte și a distracțiilor în aer liber pe întreaga durată a verii. 2) Insulă în formă de inel, formată în mările calde din schelete de corali - Locuitori din nordul Europei (Norvegia, Suedia Finlanda), pentru care în perioada Solstițiului de vară Soarele nu apune complet și este lumină aproape tot timpul zilei (sg.). 3) Zăpada populară, pe care în timpul verii o mai putem vedea la poli și pe crestele înalte ale munților - Animale care urcă vara la munte în turme, însoțite de măgari și conduse de ciobani - Artistă americano-japoneză (Yoko). 4) “ ... nu-i ca vara”, conform unei cunoscute zicale românești - Ridicate vara pe litoral, conform unor păreri (sg.). 5) Puse în fruntea Europei! - “Top Ten Awards” (acronim). 6) Prescurtare uzuală pentru raze ultraviolete - Loc de îmbăiere pe timp de iarnă și vară - Cuprinse de sete! 7) Perla litoralului românesc, cea mai populată stațiune din România, asaltată de turiști în timpul verii pe cei 8 km de plajă; sezonul cel mai bun de plajă este de la mijlocul lunii iunie până la începutul lunii septembrie. 8) Caii de pe litoralul românesc al Mării Negre - Tras la geam pentru umbră pe timpul verii. 9) Senzația produsă de briza mării în serile calde de pe litoral, dar și de berea sau sucurile și apa minerală ținute la rece pe timpul verii (masc. pl.). 10) Atracție irezistibilă a Mării Negre pe timp de vară, cu beneficii terapeutice în afecțiuni ale sistemului nervos, locomotor și muscular, a stresului fizic și emoțional (2 cuv.).

Dicționar: OTEA, ONO, AȚI.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Careu sacru”, apărut în 27 iulie 2024: COMPOSTELA, ARARAT, VIS, PARIS, PASS, ECUS, FO, II, RO, LOURDES, ELIOT, T, UI, I, SP, ROUX, NOE, CO, R, R, GI, METEORA, A, VARANASI.

Lasă un comentariu