Ciudățenii și curiozități ale istoriei

Distribuie pe:

* În Anglia secolului al XVIII-lea, ananasul era un simbol al bunăstării. Cei suficient de avuți pentru a deține un astfel de fruct îl purtau cu ei peste tot pentru a-și etala bogăția și statutul social. În acea epocă, totul, de la îmbrăcăminte la articole de uz casnic, era decorat cu fructe tropicale.

* În Grecia Antică, se credea că roșcații deveneau vampiri după moarte! Acest lucru s-a întâmplat în parte pentru că oamenii roșcați au pielea foarte palidă și sunt sensibili la lumina soarelui - spre deosebire de grecii mediteraneeni, care aveau pielea măslinie și trăsăturile întunecate.

* Dihorii, câinii și maimuțele au fost cele mai populare animale de companie din Imperiul Roman. În loc de pisici, romanii din antichitate foloseau dihorii pentru a vâna șoareci și șobolani, în timp câinii erau folosiți ca paznici, iar maimuțele ca distracție.

* Fețele de masă au fost concepute inițial pentru a fi folosite ca un șervețel mare, comun, cu care toți oaspeții trebuiau să-și ștergă mâinile și fețele, după o cină copioasă.

* Înaintea ceasurilor cu alarmă și cu mult înaintea alarmelor pentru smartphone-uri, existau așa-numiții knocker-uppers, care băteau literalmente la geamurile oamenilor pentru a-i trezi ca să nu întârzie la muncă.

* Poetul și politicianul britanic Lord Byron a ținut un urs pe post de animal de companie, în camera sa de student la Cambridge. Cunoscut drept un pasionat iubitor de animale, când a aflat că nu își poate aduce câinele, a decis să aducă un urs îmblânzit să locuiască cu el în campus. Se știe chiar că îl scotea la plimbare cu lesa!

* Întrucât Sfântul Laurențiu a fost ars pe grătar de către prefectul Romei în timpul persecuției creștinilor, legenda spune că el a declarat vesel: “Sunt bine prăjit pe partea asta. Întoarce-mă!” Din această cauză, el este considerat patronul bucătarilor și al comedianților.

* În 1998, în subsolul casei lui Benjamin Franklin au fost găsite 1.200 de oase din aproximativ zece corpuri umane. Nu vă gândiți la eventuale crime, deoarece s-a constatat că oasele au fost folosite în studiul anatomiei umane.

* Mașinile nu au fost inventate în Statele Unite! Prima mașină a fost creată în secolul al XIX-lea, când inginerii europeni Karl Benz și Emile Levassor lucrau la invenții de automobile. Benz a brevetat primul automobil în 1886.

* Abraham Lincoln a fost și un barman autorizat.

În 1833, al 16-lea președinte al SUA a deschis un bar numit Berry și Lincoln, împreună cu prietenul său William F. Berry, în New Salem, Illinois. Localul a fost în cele din urmă închis pentru că Berry, un alcoolic înrăit, a consumat cea mai mare parte din proviziile de băutură.

* Vladimir Pravik a fost unul dintre primii pompieri care au ajuns la Centrala Nucleară de la Cernobîl pe 26 aprilie 1986. Radiațiile au fost atât de puternice încât i s-a schimbat culoarea ochilor de la maro la albastru. La fel ca majoritatea primilor oameni care au intervenit la dezastrul radioactiv, Vladimir a murit 15 zile mai târziu din cauza contaminării radioactive.

* Romano-catolicii din Bavaria au fondat în 1740 o societate secretă numită Ordinul Pug. Noii membri au fost obligați să poarte zgardă pentru câini și să zgârie ușa pentru a intra. Se pare că această societate para-masonică a fost activă până în 1902!

* Regele Henric al VIII-lea al Angliei avea servitori numiți “Grooms of Stool”, a căror sarcină era să-i șteargă fundul după ce mergea la baie. În timpul domniei sale, i-a făcut cavaleri pe toți cei patru astfel de valeți.

* Între secolele al XI-lea și al XIX-lea, mai mulți călugări budiști s-au automumificat. Au adoptat o practică numită Sokushinbutsu, renunțând renunțat treptat la mâncare și apă și au murit de foame pe parcursul a o mie de zile. Se credea că mumificându-se, călugării vor atinge adevărata iluminare.

* Romanii din antichitate foloseau adesea urina ca apă de gură. Ingredientul principal din urină este amoniacul, care acționează ca un puternic agent de curățare. Urina a devenit atât de solicitată încât romanii care făceau comerț cu ea chiar au trebuit să plătească o taxă!

* În timp ce era la putere, Papa Grigore al IX-lea a decretat că pisicile trebuiau asociate cu închinarea la diavol, așa că le-a exterminat. S-a presupus că dispariția pisicilor “i-a ajutat” pe șobolani să răspândească ciuma bubonică, numită Moartea Neagră, care a ucis milioane de oameni în anii 1300. (surse - parade.com; medium.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu