Rațe sălbatice moarte în bazinul de bărci de la “Weekend”. Se fac investigații

Distribuie pe:

În cursul zilei de ieri, am primit la redacție mai multe fotografii și înregistrări video din partea unui cititor, pescar amator, care arătau mai multe rațe sălbatice moarte în bazinul de bărci din complexul de agrement Weekend din Târgu Mureș. Acesta, împreună cu reprezentantul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș, s-au prezentat, în cursul zilei de ieri, la sediul Direcției Sanitar - Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, unde au predat cadavrul uneia din rațe pentru efectuarea analizelor necesare în vederea determinării cauzelor care au dus la decesul mai multor exemplare de rață sălbatică în complexul de agrement.

“Am fost șocat să văd cum, în fața mea, a murit o rață sălbatică. Pe lac mai erau două rațe moarte. Eram la pescuit și, împreună cu alți cetățeni, am scos rața din lac. Am anunțat imediat AJVPS Mureș și astăzi, împreună cu responsabilul asociației, am dus cadavrul pentru analize la Direcția Sanitară Veterinară. Celelalte rațe nu le-am putut scoate din lac. Pescuiesc în Weekend de peste 30 de ani și niciodată nu am văzut așa ceva. Aștept să aflu rezultatul investigațiilor pentru că mi se pare cel puțin ciudat ce s-a întâmplat. Nu cred că cele trei rațe au murit în același loc și în același timp de bătrânețe…”, explică Cosmin Sîvu, cel care a găsit cadavrele și a alertat autoritățile.

“Astăzi a intrat în laborator un singur cadavru al unei rațe sălbatice, adus de responsabilul fondului cinegetic. Noi vom efectua examenul anatomo-patologic, respectiv investigații în direcția gripei aviare. Dacă sunt suspiciuni de intoxicație, pentru examenul toxicologic, prin grija responsabilului fondului cinegetic, cadavrul va fi trimis la București. Vom reveni cu amănunte după finalizarea investigațiilor”, a declarat, pentru “Cuvântul liber” dr. Lucian Goga, directorul executiv adjunct al DSVSA Mureș.

Reprezentanții unei asociații de protecție a naturii, contactați de cotidianul nostru, susțin că este puțin probabilă otrăvirea și că ar putea fi vorba, mai degrabă, de anumite boli. Aceștia nu exclud însă o otrăvire accidentală și susțin că trebuie așteptate rezultatele analizelor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu