Tensiuni diplomatice între Chișinău și Moscova

Distribuie pe:

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă din partea ministerului privind declararea drept persoană indezirabilă (“persona non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, informează Radio Chișinău.

Decizia autorităților de la Chișinău a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova, de către diplomatul rus, a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic, potrivit unui comunicat al MAE de la Chișinău.

În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.

Ambasadorul a fost convocat după ce miercuri șeful Direcției juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023, spun procurorii.

Potrivit Deschide.md, după ce a părăsit sediul MAE, Vasnețov a acuzat autoritățile de la Chișinău de faptul că ar pune la cale “demontarea relațiilor bilaterale” moldo-ruse.

“Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfășoară în perioada când încă nu există dovezi”, a spus el. Vasnețov a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chișinăului.

Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzațiile, catalogând acest caz drept o nouă “tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova”.

Ministrul de externe moldovean, Mihai Popșoi, a declarat anterior în cadrul emisiunii “Dialog Deschis” că, dacă Moscova va continua acțiunile în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaților ruși din Ambasada de la Chișinău, amintește Deschide.md.

Ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un “pas inamical” și a promis represalii, transmite Reuters.

Această expulzare este un nou exemplu al “direcției agresive anti-rusești” a politicii Republicii Moldova, mai notează MAE rus.

(Agerpres)

Lasă un comentariu