Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii din țări europene

Distribuie pe:

Guvernul României a adoptat, în ședința din 25 iulie, Memorandumul privind aprobarea unor măsuri pentru desfășurarea activităților de predare a limbii române si susținerea cursurilor de cultură și civilizație românească în unități de învățământ preuniversitar din străinătate, prin corpul instructorilor de limbă, cultură și civilizație românească din cadrul Institutului Limbii Române.

Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii și tinerii din comunități de români stabilite în 8 țări din Europa vor continua și în viitorul an școlar: fie că trăiesc și studiază în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Franța, Germania sau Marea Britanie, copiii și tinerii de origine română care doresc să rămână și astfel atașați valorilor naționale au posibilitatea să urmeze aceste cursuri.

Este un curs opțional, de două ore pe săptămână, adaptat nivelurilor de învățământ (grădiniță, primar, secundar) despre limba, cultura și civilizația românească.

Pentru anul școlar 2024/2025 vor fi organizate 866 de grupe de copii sau tineri, cu vârsta între 3 și 18 ani, în 542 de școli. Cele mai multe grupe vor fi în Spania (453 de grupe) și Italia (248 de grupe), acolo unde se află și cele mai mari comunități de români.

În anul școlar care tocmai s-a încheiat, cursul a fost urmat de aproximativ 10.500 de copii și tineri de origine română.

Acest Program derulat de Ministerul Educației împreună cu Institutul Limbii Române a început în anul 2007 și s-a extins, treptat, ajungând să fie predat în 542 de școli din Europa.

Fondurile pentru susținerea programului sunt asigurate de la bugetul de stat, în acest sens fiind necesară o suplimentare de 7,5 milioane de lei.

Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.), componentă importantă a activității Institutului Limbii Române (I.L.R.), are ca obiectiv promovarea limbii, culturii și civilizației românești și valorificarea identității culturale românești, facilitarea reintegrării elevilor în sistemul de învățământ românesc, în cazul revenirii în țară, precum și facilitarea integrării acestora în țara de adopție, prin susținerea valorilor multilingvismului și interculturalității.

“Deschiderea proiectului spre diaspora este reală și consecventă, baza legală specifică vizându-i atât pe elevii de origine română, cât și pe cei din țările respective care doresc să studieze limba, literatura, cultura și civilizația românească, încât grupele de copii preșcolari, respectiv de elevi, sunt mixte (ponderea celor proveniți din familii mixte sau doar de alte naționalități depășind uneori 40% din cei peste 10.000 de copii care beneficiază anual de acest curs). Elevii români participanți la cursul L.C.C.R. au asigurat, prin Ministerul Educației - I.L.R., accesul la cunoașterea limbi și culturii române în mod constant, neîngrădit, gratuit și necondiționat la cursuri, indiferent de religie sau legătura cu o asociație sau alta a diasporei, de eligibilitatea unui proiect și durata acestuia. Imaginea limbii și culturii române în lume, prin predarea, promovarea și performarea ei la standarde academice de lectori de limba română din universități și de colaboratorii L.C.C.R., reprezintă una dintre cele mai reale, concrete, coerente și credibile forme prin care românii din afara granițelor au șansa recunoașterii atât a statutului lor demn, cât și a apartenenței la o limbă și o cultură profund europene”, precizează reprezentanții Institutului Limbii Române.(foto - basilica.ro; m.stiridiaspora.ro; ziarulromanesc.de)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu