ZIUA TANCHIȘTILOR

Distribuie pe:

Anual, ziua de 1 august este un prilej de recunoștință pentru sacrificiile și faptele tanchiștilor săvârșite de-a lungul celor 105 ani de existență pentru apărarea pământului și neamului românesc.

Dacă geneza tancului are o istorie îndelungată și complexă, trupele de tancuri nu au un predecesor (nici măcar cavaleria de pe câmpul de luptă), ele sunt o categorie nouă de trupe, cu un trecut bogat și diversificat în evenimente.

În România, până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a folosit denumirea de “car de luptă”, iar ulterior denumirea actuală și universală de TANC. Se poate aprecia că la originea tancului s-a situat carul de luptă al armatelor antice, considerat principalul mijloc de izbire și disociere a dispozitivelor în câmpul de bătălie deschis. În antichitate și Evul mediu, carele de luptă având 2-4 roți și tracțiune animală se prezentau ca niște fortărețe mobile, din care mai mulți luptători acționau cu arcul și săgeți, suliță, lancea asupra inamicului aflat la distanțe reduse. Evoluția științei și tehnicii au dus la inventarea motoarelor, a șenilei, armamentului performant, a mijloacelor de observare și ochire moderne. Subliniem contribuția semnificativă, din anul 1915, a doi ingineri - rusul MENDELEEV (fiul marelui chimist) și inginerul francez L de la MOLLE. Carul de luptă, acest “copil teribil” al Primului Război Mondial, a luat parte efectiv la acțiunile de pe râul SOMME, în luna septembrie 1916. Începând cu anul 1949 intră în dotarea românilor tancul T-34 -85 (tanc învingător în cel de-Al Doilea Război Mondial), adus din U.R.S.S. și CEHOSLOVACIA. Ulterior, la sfârșitul deceniilor 6-7, intră în dotarea unor unități românești tancurile T-55 și T-72, de fabricație sovietică. Înțelegând că înzestrarea armatei să nu mai depindă de parteneri străini, începând cu anul 1977 s-a trecut la producerea în țară a tancurilor românești TR.500, TR.580, TR.84 și P125. La acea vreme eram printre puținii producători de tancuri din lume.

Efectele revoluției din 1989 au creat neputința industriei de apărare de a susține și moderniza această producție de tancuri. Tanchiști și tancuri au existat și pe meleaguri mureșene, fie în cazarma de pe strada Nicolae Bălcescu din Tg. Mureș, fie în comandamente de mari unități. Acești tanchiști s-au regăsit la diminuarea efectelor inundațiilor din anii 1970, 1975, 2000, s-au regăsit în stradă la revoluția din decembrie 1989 și tot în stradă în martie 1990, pentru restabilirea ordinei constituționale în Tg. Mureș. Accederea în NATO ne-a obligat să reducem efectivele militare și, în speță, să reducem și numărul de tancuri. În vremurile actuale s-a observat o nouă provocare pentru TANCURI, lupta urbană și lupta cu dronele sau avioanele fără pilot.

Războiul din UCRAINA a testat capacitățile tehnice ale tancului rusesc T-72, iar războiul din fâșia GAZA a testat capacitățile tancului israelian MERKAVA. Tancurile au fost și vor rămâne multă vreme principala forță de lovire a trupelor terestre și cele mai capabile să execute, în orice formă de acțiune militară, puternice lovituri pentru nimicirea inamicului. Indiferent de performanțele tehnice ale unor tancuri, diferența în obținerea succesului o obține echipajul de 3-4 oameni, care, prin pregătirea și determinarea lor, pot compensa multe dezavantaje tehnice pe câmpul de luptă. Cu speranța că în sfârșit reforma și bugetul vor face pentru tanchiști MODERNIZAREA, suntem siguri că toate categoriile de tanchiști își vor perfecționa pregătirea de specialitate în țară sau în afara țării pentru a-și onora angajamentul luat față de țară.

Doresc multă sănătate foștilor tanchiști mureșeni care au muncit cu sudoare, seriozitate, bărbăție, efort prelungit și devotament în poligoane, tancodroame sau aplicații tactice, ziua și noaptea, pe ger sau caniculă. Militarilor din activitate le doresc curaj, răbdare și putere de muncă la noile provocări militare.

În final, reamintim câteva personalități militare mureșene, care fie nu mai sunt - generalii GUȘE ȘTEFAN, OPREA NICOLAE, coloneii BALCAN ACHIL, BOCHIȘ AUREL, LĂCĂTUȘU VIRGIL, fie mai sunt - generalii PAUL IOVĂNEL, MUȘAT STOICA, coloneii CÂRDAN IOAN, TODEA ISPAS, plt. adj. șef BÎRSAN DUMITRU, ILAȘ MIHAI.

Joi, 1 august, Ziua tanchiștilor va fi marcată la CERCUL MILITAR TG. MUREȘ, începând cu ora 13.

MR.(r) CIUPU MIHAI

Lasă un comentariu