Ziua Imnului de Stat, la Târgu Mureș

Distribuie pe:

O festivitate solemnă, cu mesaje rostite în spiritul unității românilor sub însemnele naționale, a marcat Ziua Imnului Național, la Târgu Mureș, desfășurată în Cetatea medievală. Ceremonialul religios, oficiat de preoți parohi, alături de preotul militar Ioan Șandor, a deschis șirul solemnităților vegheate, sub drapel, de militarii servind sub diferite arme, în prezența a numeroase oficialități locale, directori de instituții și cadre militare în rezervă.

O istorie în cuvinte, nu multe, dar alese, a Imnului de Stat, însemnul național pe note muzicale care a însoțit și menținut vie năzuința de unitate și libertate a românilor din toate provinciile, a fost prezentată de doamna șef serviciu dr. Mirela Cărăbineanu, directorul Direcției Județene Mureș a Arhivelor Naționale. Reamintind ,,răspunsul” în versuri dat de poetul Andrei Mureșeanu revoluționarilor pașoptiști, care i-au cerut un poem patriotic expresie a unității românilor prin limbă și simboluri identitare, doamna Ramona Păcuraru a oferit o scurtă, dar necesară lecție de istorie, spre cunoașterea temeinică, acum și în viitor, a însemnelor ce ne definesc identitatea.

Necesară, am notat, întrucât următoarea alocuțiune a scos în evidentă o oarecare neglijență a dascălilor și factorilor responsabili în a menține respectul și decența în orice împrejurare în care este intonat Imnul României, “Deșteaptă-te, române”. Agitația zilelor noastre, nerăbdarea, preocuparea de a-și trăi timpul cu ochii în telefon au fost observate de vorbitor, subprefectul Alexandru Câmpean, chiar și în instituțiile școlare, la evenimente festive și în momentul intonării Imnului, cu această remarcă începându-și alocuțiunea subprefectul județului, domnia sa aducând apoi laude disciplinei militare, cu regretul că nu mai sunt obligați tinerii de azi să intre în viață după efectuarea unui minim stagiu militar, util din multe puncte de vedere, în opinia sa.

Imnul de Stat a fost intonat “live” la Târgu Mureș, cu aportul ireproșabil al Inspectoratului de Poliție, dând evenimentului festiv un plus de solemnitate.

Din păcate, au fost prezenți și de această dată puțini târgumureșeni, aceleași câteva persoane în vârstă nelipsite de la sărbători naționale, aceeași prezență slabă fiind, regretabil, în toate orașele țării.

În aceste zile, cu toții ne dorim să vedem stindardul și Imnul României ridicate pe podiumul olimpic, dar nenumărați români, cei liberi pentru nici un ceas cât durează o festivitate aniversaàă în propriul oraș de domiciliu, continuă să umple rețelele sociale cu pietre aruncate organizatorilor JO 2024, care nu le-au respectat valorile, standardele și așteptările. Poate, să le respectăm și onorăm mai întâi noi, acasă, așa cum aceeași francezi înțesează străzile până la refuz, își arborează drapelul și sunt uniți în Marseilleza în zile naționale.

Reamintim, în context, că astăzi, 31 august, la Monumentul ecvestru închinat lui Avram Iancu, de la Târgu Mureș, cu începere de la ora 18.00, nume sonore vor marca Anul Avram Iancu, celebrat la nivel național cu ocazia bicentenarului nașterii revoluționarului pașoptist. O reuniune în aer liber, cu prezentări susținute de profesori universitari doctori în istorie și alți invitați de seamă, urmată de recitaluri de poezie și un spectacol folcloric, este organizată la Târgu Mureș.

Lia Vințeler

Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Mureș

Lasă un comentariu