Viktor Orbán “UE va trebui să plătească prețul acestei aventuri de război și asta ne va afecta pe toți”

Distribuie pe:

Analizând situația creată de războiul Rusia-Ucraina, prim-ministrul a spus că se apropie o schimbare a sistemului mondial: Asia va deveni centrul dominant al lumii, motiv pentru care este nevoie de “o macro strategie maghiară”, a cărei primă versiune “brută” a fost, deja, finalizată, cu toate că și Carta UE precizează că “scopul Uniunii este pacea”.

“Timpul este de partea păcii”, a declarat premierul ungar, iar referindu-se la alegerile prezidențiale americane, a spus că Trump este “ante portas”, iar dacă Europa nu trece la o politică a păcii până la alegerile prezidențiale americane, după victoria electorală a lui Donald Trump va trebui să facă acest lucru, recunoscându-și înfrângerea, într-un mod rușinos, asumându-și singură răspunderea politică.

Premierul a explicat că cei de la Bruxelles “sunt supărați că numim politică de război ceea ce fac ei”, deși, de la începutul misiunii de pace a Ungariei, miniștrii de externe din SUA și Rusia au avut o convorbire, ministrul de externe elvețian a purtat discuții cu cel rus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a sunat, în sfârșit, pe Donald Trump, iar ministrul de externe ucrainean a călătorit la Beijing.

Niciuna din părți nu va renunța la război

Orbán a subliniat că beligeranții suferă în război pierderi brutale, dar nu vor să cadă la un acord: pe de-o parte, ambii cred că pot câștiga, iar pe de altă parte, ambii sunt alimentați de propriul adevăr real sau perceput, a spus premierul, argumentând: ucrainenii cred că aceasta este o invazie a rușilor, care încalcă dreptul internațional și suveranitatea teritorială, respectiv că ei sunt, de fapt, în autoapărare și duc un război de independență. Rușii cred că în Ucraina au avut loc dezvoltări militare serioase ale NATO, că Ucrainei îi este promisă aderarea la NATO, iar ei nu vor să vadă nici trupe NATO, nici arme NATO la granița dintre Rusia și Ucraina. Astfel, ei consideră că Rusia are dreptul la autoapărare, iar acesta este, de fapt, un război provocat. Prin urmare, toată lumea are un fel de adevăr al său, real sau perceput, și niciuna dintre părți nu va renunța la război, fapt ce duce “direct la escaladare, iar “pacea poate sosi doar din exterior”.

China poartă un război proxy împotriva Rusiei

În timp ce în anii precedenți, SUA declara că principalul său concurent și oponent îl reprezintă China, acum poartă un război proxy împotriva Rusiei, iar China este acuzată în mod constant că sprijină în secret Rusia, a spus politicianul. Dacă este așa, a adăugat Viktor Orbán, atunci se așteaptă un răspuns la întrebarea: de ce este rațional să unești într-o singură tabără inamică două astfel de țări mari? În ce privește rezistența Ucrainei, “care este peste orice așteptări”, premierul maghiar a atribuit-o faptului că în fața Ucrainei a apărut perspectiva apartenenței la Occident, aceasta descoperind un nou sens al existenței sale.

Rusia nu mai este autocrația rigidă, neo-stalinistă prezentată de liderii de la Bruxelles, pe care încearcă să o îngenuncheze prin sancțiuni, ci “o țară care dă dovadă de flexibilitate tehnică, economică, poate chiar și socială”, a punctat Orbán.

Sancțiunile împotriva Rusiei dăunează intereselor europene fundamentale

Acestea cresc prețul energiei și fac economia europeană necompetitivă. Premierul a constatat că politica europeană s-a prăbușit, întrucât Europa a renunțat la protejarea propriilor interese. În prezent, Europa “urmează necondiționat politica Partidului Democrat din SUA, chiar și cu prețul autodistrugerii”.

Occidentul a ajuns “într-o singurătate spirituală”

Viktor Orbán a menționat că în opinia sa, războiul a scos în evidență că Occidentul a ajuns “într-o singurătate spirituală”, pentru că până acum s-a privit pe sine drept o referință, un fel de etalon mondial, din moment ce el a fost cel care a dat lumii valorile pe care aceasta trebuia să le accepte, precum democrația liberală și tranziția verde. În privința aceasta, însă, în ultimii doi ani a avut loc o întorsătură de 180 de grade, pentru că deși Occidentul a trasat sarcina ca lumea să ia atitudine împotriva Rusiei și să se alăture Occidentului pe niște baze morale, realitatea este că încet-încet, toată lumea susține Rusia, a explicat Viktor Orbán: nu este surprinzător că asta face Coreea de Nord sau China, sau că lor li s-au alăturat Iranul, India și Turcia, și chiar lumea musulmană privește Rusia drept un partener.

O percepție greșită: Rusia reprezintă cel mai mare pericol al lumii

Potrivit lui Orbán, războiul a scos la iveală faptul că cea mai mare problemă actuală a lumii este slăbiciunea și dezintegrarea Occidentului, precum și acea narațiune - promovată de mass-media occidentală - potrivit căreia Rusia reprezintă cel mai mare pericol al lumii. Or, această percepție este greșită, Rusia fiind “o țară aflată sub o conducere hiper-rațională, care este una de înțeles și previzibilă - spre deosebire de Occident, al cărui comportament nu este rațional și previzibil”. Această divergență trebuie căutată, probabil, în faptul că viziunea Europei Centrale asupra lumii se bazează pe conceptul statelor naționale, în timp ce Occidentul consideră că acestea nu mai există.

Uniunea Europeană nu numai că gândește astfel, ci și declară acest lucru, scopul fiind “trecerea peste statele naționale” și transferarea suveranității statelor naționale către Bruxelles. O bătălie similară are loc și în Statele Unite ale Americii, astfel că miza alegerilor prezidențiale americane este uriașă. Candidatul republican la președinție, Donald Trump, își propune să readucă poporul american într-o stare de stat național, dintr-o stare de stat liberal post-național: “Acesta este motivul pentru care vor să-l împiedice pe Donald Trump să candideze, vor să-l trimită la închisoare și să îl deposedeze de avere, iar cum toate acestea nu reușesc, au vrut să-l omoare”, a subliniat Viktor Orbán, adăugând că a vorbit vinerea trecută cu fostul președinte, care a transmis salutări participanților la universitatea de vară.

După război, în sistemul mondial va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani

Într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, centrul dominant al lumii va deveni Asia, a spus premierul ungar, subliniind, aici, state precum China, India, Pakistan și Indonezia. Demografia este de partea Asiei, în tot mai multe domenii are un avantaj tehnologic, de capital, puterea militară devine tot mai echilibrată în comparație cu cea din Occident, cei mai mulți bani se vor afla în Asia, asiaticii vor deține cele mai mari companii din lume, cele mai bune universități, cele mai bune institute de cercetare, cele mai mari burse de valori, a enumerat șeful de guvern.

Europa are două opțiuni. Prima - cea spre care se îndreaptă acum - este aceea de a deveni un fel de muzeu în aer liber, supus Statelor Unite, pe care lumea o va admira, dar nu va mai avea capacitatea și dinamica dezvoltării. Cea de-a doua opțiune - anunțată de președintele francez Emmanuel Macron - este aceea a autonomiei strategice, “și anume că trebuie să intrăm în competiția schimbării sistemului mondial”.

Oficialul a declarat că UE a pierdut războiul care se desfășoară acum, Statele Unite o vor lăsa singură; Bruxelles-ul nu va putea finanța războiul și funcționarea Ucrainei, adică “Uniunea Europeană va trebui să plătească prețul aventurii războiului”, care “va fi mare, și ne va afecta și pe noi”.

Potrivit lui Viktor Orbán, din toate acestea rezultă următoarele: “Uniunea Europeană ia la cunoștință că țările din Europa Centrală vor rămâne în Uniunea Europeană și în același timp își vor păstra fundamentul de state naționale și vor urma o politică externă proprie”: “Deși nu le place acest lucru, vor fi nevoiți să îl tolereze, mai ales că numărul acestor state va crește”.

Sprijin necondiționat pentru aderarea României la Spațiul Schengen

La începutul discursului său, premierul ungar a menționat că a avut o întâlnire cu omologul său român, vineri, la București. “Facem progrese”, a declarat Orbán, spunând că România este, astăzi, al treilea cel mai important partener economic al Ungariei, iar relațiile economice și comerciale înregistrează noi recorduri. Prim-ministrul maghiar a anunțat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre planul căii ferate de mare viteză București-Budapesta și că l-a asigurat pe acesta de faptul că în timpul președinției rotative a UE, Ungaria va pune în octombrie pe ordinea de zi problema aderării României la Spațiul Schengen, iar dacă va fi cazul, și la ședința consiliului JAI, în decembrie. (sursa MTI; foto Facebook/Tusvanyos; VictorOrban/facebook)

A început “o fermentație” pro-pace, iar dacă Europa nu își abandonează poziția pro-război, va rămâne singură în acest război, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, sâmbătă, la Băile Tușnad, în discursul pe care l-a susținut în încheierea a celei de-a 33-a ediții a Universității de Vară de la Tușnad (Tusványos).

Sinteză și subtitluri - Ileana Sandu

Lasă un comentariu