Mirosul stresului la oameni afectează starea emoțională a câinilor

Distribuie pe:

Mirosul stresului la oameni afectează starea emoțională a câinilor și îi poate împinge să facă alegeri considerate mai “pesimiste”, conform unui nou studiu, transmite luni DPA.

Cercetători de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) susțin că rezultatul acestui studiu este important pentru câinii din adăposturi și pentru patrupedele antrenate pentru a deveni câini însoțitori.

Un răspuns pesimist reflectă o stare emoțională negativă și poate reprezenta o modalitate prin care câinele își conservă energia și evită să devină dezamăgit, conform cercetătorilor.

Studiul a ajuns la concluzia că mirosul de stres, emanat de oameni prin transpirație și prin respirație, poate modifica comportamentul celui mai bun prieten al omului.

În cadrul studiului, 18 câini au fost învățați că atunci când un castron de mâncare este poziționat într-o anumită locație, conține o recompensă, dar când este plasat într-o altă locație, este gol.

Odată ce câinii au învățat această diferență, ei abordau mai rapid locația în care se afla recompensa. Apoi cercetătorii au testat cât de rapid câinii abordează un al treilea castron, plasat într-o locație între cele două. Deplasarea rapidă către acest al treilea castron reflectă optimismul animalului care crede că și în acest castron se află mâncare - o stare emoțională pozitivă - în timp ce deplasarea lentă spre al treilea castron indică pesimism și o stare emoțională negativă, conform cercetătorilor.

Testele au fost repetate și câinii au fost pe rând expuși la mirosul transpirației și respirației unor oameni în stare de relaxare sau care erau stresați, sau put și simplu nu au fost expuși la niciun miros.

Conform rezultatelor, mirosul persoanelor stresate i-a făcut pe câini să se deplaseze mai lent spre cel de-al treilea castron, despre care nu știau dacă va conține sau nu o recompensă. Efectul opus a fost obținut după ce animalele au fost expuse la mirosul oamenilor relaxați. (Agerpres)

Lasă un comentariu