Papagalul Micul Alexandru, observat în libertate în România. Județul Mureș, pe listă

Distribuie pe:

Cunoscut pentru penajul verde și pentru capacitatea de a repeta unele cuvinte, papagalul Micul Alexandru a fost observat în libertate, începând cu anul 2009, în mai multe județe din România, în special în zona parcurilor.

Numărul acestor păsări a fluctuat în București între 2010 și 2023, ajungând la un maximum de 19 indivizi în 2013, indică un articol științific publicat de biologul Dani Drăgan, membru al Societății Ornitologice Române, în Acta Zoologica Bulgarica, jurnal de circulație internațională.

Specia este nativă în centrul Africii și sudul Asiei, iar prezența sa în România, în libertate, este un rezultat al eliberărilor accidentale sau intențio-nate. Reproducerea a fost confirmată în Parcul Tineretului, iar în prezent nu se știe câte păsări provin din captivitate și câte sunt rezultatul reproducerii în acest areal.

În România există aproximativ zece exemplare în momentul de față observate în Parcul Tineretului și în Parcul Sticlăriei din București, precum și în Iași. De-a lungul timpului au fost făcute 318 observații în România, dar acestea se referă la aceiași indivizi, semnalați în multiple ocazii. Cele mai multe observații au fost făcute în parcurile bucureștene și în proximitatea acestora, dar prezența unor exemplare a fost semnalată și în alte județe, inclusiv Bihor, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Ilfov, Mureș, Prahova și Timiș.

“În București momentan sunt patru indivizi, iar în Iași sunt de asemenea trei-patru indivizi. Aceste păsări sunt constante, deci putem vorbi despre o populație constantă. În celelalte zone din România, în mare parte au fost, tot așa, păsări scăpate, dar care nu au rămas în zona respectivă. Poate au rămas pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe parcurs au dispărut”, a explicat Dani Drăgan, pentru Agerpres.

Papagalul Micul Alexandru este o pasăre colonială, ceea ce înseamnă că indivizilor le place să stea în grupuri foarte mari. Papagalii sunt foarte adaptabili și pot rezista la temperaturi scăzute. În 2016-2017, în Parcul Tineretului existau trei perechi, iar una dintre acestea a reușit să cuibărească. În acest an, nu s-a confirmat cuibărirea.

Specia poate fi întâlnită în multe alte orașe din Europa, unde există populații foarte mari, comparativ cu România, a menționat biologul. În Londra sunt peste 5.000 de indivizi, dar se găsesc și în orașe din Italia, Germania sau Spania.

“Primele semnalări, în Europa, au fost în Londra, tocmai pentru că acolo existau colecționari pasionați de păsări exotice. Un colecționar, prin anii '60 - '70, a eliberat un grup mai mare de păsări; s-au adaptat, s-au înmulțit. Acum există deja 5.000 de indivizi și reprezintă o problemă pentru multe alte specii autohtone. Cam așa s-a întâmplat și în celelalte orașe. Este o specie de pasăre foarte comercializată”, a completat Drăgan.

Lasă un comentariu