La munte și la mare

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) (La munte) Vârful muntos cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș la 2.544 m altitudine. 2) Vârf în Munții Ciucului, aflat la altitudinea de 1.297 m - Stațiune turistică de schi și agrement, situată în masivul cu același nume din Munții Banatului, la 1.445 m altitudine. 3) Ieșirea din cort! - Unul din cele mai frumoase lacuri din România, aflat în munții din județul Buzău; barajul lacului este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din țară, cu cei 122 m înălțime și 570 m lungime - Primele la Toaca! 4) “Eurasian International Medical University” (siglă) - Cremă din jir! - Trecătoare montană. 5) Oraș preponderent minier din județul Caraș-Severin, situat la 556 m altitudine, în inima munților cu aceeași denumire din Banat - Mamifer rumegător din Tibet, cu păr lung și folosit ca animal de povară. 6) Pitic (rar) - Urcă vara la munte cu măgarii - Ieșirea din Meridionali! 7) Frig năprasnic, specific mai ales zonelor montane - Trecătoare la 870 m altitudine, care leagă orașul Târgu Secuiesc de comuna Cozmeni, ambele din județul Harghita. 8) Lanț muntos care se întinde pe o lungime de peste 1.200 km, străbătând Italia - “The New Era” (acronim). 9) Gații de vest! - Pom fructifer cu slabe rezultate în zonele montane, recomandate fiind totuși soiurile Piteștean și De Olanda. 10) Trecătoare istorică în Carpații Meridionali, care lega Transilvania de Țara Românească, de fapt un culoar tectonic care separă Munții Bucegi și Leaota de Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa (2 cuv.). 11) Cel mai mare lac glaciar din salba Retezatului, aflat la 1.990 m altitudine, populat cu păstrăv de munte - Munții care înconjoară Transilvania într-un semicerc larg.

VERTICAL: 1) (și la mare) Principala atracție de vară din țara noastră o reprezintă litoralul acestei întinse suprafețe de apă (2 cuv.). 2) Lac în sud-vestul Dobrogei din județul Constanța, vecin cu Dunărea, care se întinde pe 3.303 ha; întreaga zonă este declarată Arie de protecție avifaunistică - Pasăre cu coada foarte lungă pe care o poate răsfira în evantai. 3) Coadă de codalb! - Accesoriu pentru jocurile pe plajă sau în apă - Intrarea în Callatis! 4) Soare la americani - Personaj mitologic, a cărui călătorie pe mare, timp de nouă ani, a fost descrisă de poetul latin Vergilius. 5) “Open Systems International” (siglă) - “Atmosphere and Ocean Research Instutute” (siglă) - Puse în arcă! 6) Anotimpul aglomerărilor de pe litoralul mării (pl.) - Oraș în Japonia. 7) Căpeteniile din zona Mării Roșii - Ultimele știuci! - Rar și sec! 8) “Australian Education Union” (siglă) - Sărată și răcoritoare la mare - Parte de uscat care înaintează în mare. 9) Nicu Nisipeanu - Plisc gol! - Așezări românești de ciobani transhumanți, atestate pe litoralul românesc încă din Evul mediu (sg.). 10) A nu ține minte - Specie de pești de apă dulce din familia Cyprinidae, foarte răspândiți în Delta Dunării (pl.). 11) Stațiune de vară pe litoralul românesc al Mării Negre, cunoscută și sub denumirea de Stațiunea Tineretului; în stațiune se găsește si Mănăstirea “Sfânta Elena de la Mare”.

Dicționar: NAN, SUN, NEBA.

Dezlegarea careului “Ochiul diavolului”, apărut în 13 iulie 2024: ROCKEFELLER, ENE, MINERI, NA, DEREK, NV, ASTOR, A, TSE, RSA, SI, DOTS, DI, HONDA, EP, STANCU, HIA, S, IN, AMIENS, HP, SUSA, I, I, ALLEN, SANSA, WAGNER, BEHN.

GH. HUZA

Lasă un comentariu