Guvernul anunță măsuri care vizează facturile românilor

Distribuie pe:

Comandamentul pentru Energie reunit, vineri, în ședință din cauza situației generate de caniculă, a luat mai multe decizii pentru perioada următoare, transmite Executivul într-un comunicat. Una dintre acestea vizează verificarea prețurilor, astfel încât consumatorii să fie protejați. De asemenea, Guvernul informează că este în grafic cu plata sumelor către furnizori, iar întâlnirile cu aceștia vor continua pentru a stabiliza situația.

Potrivit comunicatului dat publicității, ca măsuri imediate, s-au stabilit următoarele:

* creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă;

* Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a prețului în sensul protejării consumatorului final de fluctuațiile din piață.

* Operatorii de distribuție vor publica și actualiza constant pe website-urile proprii localitățile/zonele afectate de avarii, precum și durata estimată pentru remediere;

* Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

“Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie - de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. - și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului”, transmite Executivul.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic: “Vreau să fie foarte clar: sunt în favoarea protejării mediului, dar asta nu înseamnă că voi accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranța alimentării cu energie a milioane de români! Faptul că am depășit un moment major de stres energetic fără pene majore de curent este foarte important. Asta se datorează în cea mai mare măsură colaborării foarte bune dintre Ministerul Energiei, autoritățile publice, administratorii de rețele și toate companiile private și de stat”, a transmis prim-ministrul, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: “După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic. În ultimul an, am reușit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri”.

Potrivit analizei făcute în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranșe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare care va funcționa, potrivit actualei legislații, până în primăvara anului viitor. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu