Canicula și sabotorii de la Răstolița

Distribuie pe:

Canicula excesivă din ultima perioadă, considerată istorică de meteorologi, a convocat în ședință responsabilii guvernamentali, producătorii și transportatorii din domeniul energiei. Săptămâna aceasta au avut loc mai multe runde de discuții conduse de ministrul energiei în cadrul Comandamentului de Vară al Comitetului interministerial, la care au participat marii actori din energie și reprezentanții instituțiilor statului din domeniu. Pe agenda discu-țiilor s-au aflat subiecte precum analiza situației actuale din sistemul energetic național, impactul condițiilor meteorologice și soluțiile necesare, evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.

Ministrul energiei, a declarat în urma acestor întâlniri că a primit asigurări din partea specialiștilor Transelectrica, a celor din Dispeceratul Energetic Național și a operatorilor din distribuție că nu există un risc asupra echilibrului în Sistemul Energetic Național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi. Din cauza temperaturilor ridicate au apărut însă anumite probleme locale, care au fost rezolvate rapid.

Condițiile meteorologice extreme au scos însă la iveală fragilitatea sistemului energetic din țara noastră și ne-au arătat că trebuie să continuăm investițiile în capacități de producție și transport.

O temă majoră discutată în Comitetul interministerial a fost cea a producției și consumului de energie. În aceste zile caniculare s-a reușit creșterea producției cu aproximativ 400 de megawați. Un grup de la Ișalnița a contribuit cu aproape 250 de megawați, la Paroșeni cu aproape 100 de megawați, iar la CET București Sud cu 50 de megawați. Cele mai mari eforturi s-au depus pentru creșterea producției în vârful de consum, adică seara între 18.00 și 21.00.

Anul 2024 se anunță a fi cel mai secetos din ultimul deceniu. Luna august va fi deosebit de călduroasă, iar septembrie la fel. Aproximativ 70% din producția hidro este pe curs de apă, iar debitele sunt reduse. Ca urmare, producătorii sunt prudenți față de utilizarea capacităților din lacurile de acumulare, care au un grad de umplere de 80%, capacități stocate pentru zile negre. Oficialii au făcut un apel către consumatorii casnici să evite utilizarea mașinilor de spălat rufe, vase, uscătoarelor sau altor aparate, între orele 18.00 și 21.00.

Ministrul energiei a anunțat că intenționează să vină cu o serie de măsuri concrete pentru a-i recompensa pe cei care, prin modul în care consumă energie, ajută Sistemul Energetic Național. Asta înseamnă că, dacă un consumator alege să consume mai multă energie electrică în jurul prânzului, când pe piață este energie solară ieftină, acesta va avea o factură mai mică la sfârșitul lunii. La fel se va întâmpla și dacă acel consumator alege să aibă un consum mai mic seara, când se înregistrează vârful de consum național.

În județul nostru se află Hidrocentrala Răstolița și Termocentrala Iernut, două obiective strategice naționale. În contextul generat de temperaturile extreme, nu doar în contextul internațional al liberalizării prețurilor și al câștigării independenței energetice, vedem cât de importante sunt aceste două obiective din județul nostru.

De la Termocentrala Iernut vin vești bune, preconizându-se că va fi dată în funcțiune la sfârșitul acestui an. La Răstolița se pregătesc ultimele avize și hotărâri de Guvern.

În cazul Răstolița trebuie însă menționat un lucru pentru adevăr și pentru istorie: cei care ani la rând au sabotat finalizarea investiției de la Răstolița pot fi considerați trădători de țară. Documente rătăcite sau ținute în sertar ani la rând, amânarea fără vreun temei a eliberării unor avize sau autorizații, neimplicarea, aparenta neglijență sau reaua voință sunt toate acte de sabotaj. Conform oficialilor, investiția este acum pe ultima sută de metri. Să dea Dumnezeu să fie așa! Cei vinovați de întârzierile de ani sau chiar de zeci de ani vor rămâne însă, bine mersi, anonimi, fără să răspundă în vreun fel pentru piedicile puse. Asta dacă nu vor fi scoase la iveală actele lor de sabotaj.

Cotidianul nostru își propune să acorde o atenție deosebită acestor aspecte. Unul cel puțin dubios, care este vizat de o anchetă jurnalistică, este cel al felului în care 50 din cele 2.000 de hectare de pădure retrocedate moștenitorilor grofului Banffy Laszlo au fost plasate tocmai în cuva lacului de acumulare al Hidrocentralei Răstolița. Mai sunt și alte aspecte legate de acest caz, cum ar fi felul în care instituțiile au apărat interesele statului în dosarele aflate pe rolul diferitelor instanțe de judecată privind retrocedarea.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu