Autoritatea Națională Fitosanitară - După “Cireașa și căpșuna”, urmează operațiunea “Pepenele Românesc”!

Distribuie pe:

Având în vedere volumul crescut de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), intensifică, în această perioadă, acțiunile de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.

În acest context, ministerul, în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă verificate în perioada 20 mai - 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.

În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon, acțiuni ce urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor.

Astfel, numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) este suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ, în vederea analizării acestora.

În urma controalelor din programul “Cireașa și Căpșuna” realizate de ANF în perioada 30 mai - 5 iunie, a rezultat că doar 3 probe din cele analizate au depășit limitele legale de pesticide, ceea ce înseamnă un procent de neconformități de doar 1,28%!

Toate cele trei probe neconforme au fost la căpșuni. S-au aplicat sancțiuni conform legislației: amendarea producătorului și interzicerea comercializării produselor neconforme.

Ulterior acțiunii “Cireașa și Căpșuna”, ANF a demarat, la 8 iulie, o nouă operațiune de control tematic numită “Pepenele românesc”, care se va derula până la 31 august.

Prin acest program, va crește cu 120% numărul probelor programate pentru a fi analizate prin Programul Național de Monitorizare (ajungând la un total cumulat de 186 de probe). “Scopul acestei acțiuni este să ne asigurăm că pepenii sunt fără riscuri pentru consum. În această perioadă pepenele verde și pepenele galben sunt printre fructele cele mai consumate, inclusiv de către copii mici”, precizează MADR.

Acțiunea de prelevare de mostre de pepene verde și galben pentru verificarea reziduurilor de pesticide se desfășoară la nivel național, în scopul prevenirii comercializării pepenilor neconformi: “Ridicăm din piețele din toată țara mostre de pepene verde și galben și trimitem la cele două laboratoare de analiză acreditate (București și Târgu Mureș -n.n.) pentru a fi analizate cantitățile de reziduuri de pesticide. Deși acolo unde se constată abateri se vor lua măsuri, inclusiv cu amenzi și oprirea de la comercializare a produselor neconforme, totuși scopul acțiunii nu este unul punitiv ci, mai degrabă, unul de conștientizare, atât pentru fermieri cât și pentru publicul consumator.

Fermierii cu produse conforme vor putea afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, câștigând încrederea cumpărătorilor în produsele românești”, precizează reprezentanții ANF.

Autoritatea Națională Fitosanitară are competențe doar pentru analizarea produselor românești! (Sursa și foto - MADR)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu