Medvedev revine: “Ucraina este Rusia”

Distribuie pe:

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev afirmă că aderarea Ucrainei la NATO va fi privită ca o declarație de război împotriva Moscovei. El a subliniat că numai “prudența” din partea alianței ar putea preveni consecințe catastrofale pentru planetă, potrivit interviului publicat de un săptămânal local, preluat de presa ucraineană.

Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat pentru Argumenty i Fakty că apartenența Ucrainei ar reprezenta mai mult decât o amenințare directă la adresa securității Moscovei. “Încă de la început, am arătat clar NATO că aderarea Ucrainei nu este doar o amenințare directă la adresa intereselor naționale ale Rusiei. Este, de fapt, o declarație de război, deși cu întârziere”.

În timpul recentului summit de la Washington DC, liderii NATO s-au angajat să sprijine Ucraina pe calea către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv potențiala aderare la NATO, fără a specifica un calendar pentru aderare.

“Acțiunile pe care oponenții Rusiei le întreprind împotriva noastră de ani de zile, extinderea alianței... duc NATO până la un punct de la care nu mai este fără întoarcere”, a spus Medvedev. El a făcut numeroase declarații controversate și incendiare pe platformele de socializare și a contestat deschis dreptul Ucrainei de a exista ca națiune independentă, declarând că “Ucraina este cu siguranță Rusia” și numind-o “o parte integrantă a granițelor strategice și istorice ale Rusiei”.

În timpul președinției sale din 2008 până în 2012, Medvedev, văzut cândva ca un modernizator pro-occidental, s-a transformat într-un șoim necruțător, avertizând SUA și aliații săi că sprijinul lor pentru Kiev ar putea duce la o “ apocalipsă nucleară “.

În linia standard a Kremlinului de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Medvedev a precizat că, totuși, Rusia nu amenință NATO : “Rusia... nu are intenția de a ataca țările membre ale alianței și, cu siguranță, nu își propune să le transforme populațiile în cenușă radioactivă”. (sursa - kyivindependent.com/medvedev-says-ukraines-nato-membership-would-lead-to-war/) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu