În perspectivă - pene de curent și întreruperi ale furnizării apei potabile

Distribuie pe:

Luni, 15 iulie, la Ministerul Energiei a fost întrunit Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic, în cadrul căruia au fost adoptate o serie de măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice, precum și recomandări adresate populației, pentru a evita supraîncărcarea rețelei energetice naționale.

Printre măsurile imediate avute în vedere se numără: monitorizarea permanentă a rețelelor de distribuție a energiei pentru a detecta și remedia rapid orice incident; coordonare cu operatorii de distribuție, pentru a preveni eventualele supraîncărcări; creșterea capacității de producție, pentru a face față cererii crescute de energie.

În același timp, reprezentanții Comandamentului au făcut unele recomandări pentru toți consumatorii:

• Eficientizarea consumului de energie: “Încurajăm cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18.00-22.00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval”.

• Utilizarea responsabilă a aparatelor de aer condiționat: “Setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26° C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, atrage atenția asupra pericolului penelor de curent, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate din aceste zile: “Deși este un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimul deceniu, avem un grad de umplere satisfăcător, de peste 80 % în lacurile de acumulare. Trebuie însă să știți că aproximativ 70 % din producția hidro este pe curs de apă, debitele sunt reduse, iar debitul Dunării este în scădere. Se preconizează o lună august deosebit de călduroasă și, în general vorbind, luna septembrie, încă o lună secetoasă. Ca urmare a acestor factori, trebuie să fim prudenți în a utiliza capacitatea din lacurile de acumulare acum, în luna iulie, când mai avem peste două luni de secetă în România. Bineînțeles că trebuie să pregătim și sezonul rece unde trebuie, de asemenea, să intrăm cu un grad de umplere satisfăcător”.

Probleme cu apa potabilă s-au ivit deja la noi în țară: în aproape 300 de localități din țară, rezervele de apă sunt aproape epuizate, astfel că autoritățile sunt nevoite să impună restricții.

La noi în județ, Primăria Deda anunță întreruperea furnizării ape potabile în perioada 15-19 iulie 2024, între orele 22.00-06.00.

“Din cauza secetei din ultima perioadă și a consumului ridicat de apă, în perioada mai sus menționată furnizarea apei potabile va fi restricționată în toate satele comunei Deda”, precizează edilii din comuna mureșeană. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu